joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum va fi verificat certificatul verde Covid în aplicația STS din România

Persoanele care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte organizatorului certificatul digital al UE care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. Aplicația „Check DCC” făcută de STS care va verifica codul QR al acestui certificat este disponibilă în Google Play.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat, miercuri seară, la Digi24, că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

„Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai spus Arafat.

Alin Caraman, președintele Asociației Furnizorilor din Industria Nunților a declarat la Digi24 că certificatul verde cerut pentru nunți este binevenit, o măsură așteptată solicitată chiar de industrie.

„Nu numai că nu ne afectează, dar e exact ce asociația și-a dorit, am înaintat aceste propuneri, ne bucurăm că azi s-a făcut un pas înainte pentru că am fost loviți în ultimul timp.

Este vorba de testări, de trecuți prin boală și de vaccinați, majoritatea mirilor sunt încântați, pot avea eveniment și pot să se bazeze pe el. În acest weekend e stres mare că unele localități sunt peste 3 la mie și nu știu dacă sâmbătă pot ține evenimentul sau nu, iar invitații se simt în siguranță și vin la evenimente pentru că invitații, de altfel contrar unei păreri greșite, ei sunt responsabili.

Deci mirii au un eveniment pe care și l-au doriți, cu număr de invitați pe care și l-au dorit”, a declarat Caraman.

Potrivit acestuia, un invitat care nu prezintă certificatul poate fi refuzat la eveniment.

„Decizia de azi e importantă pentru că suntem în plină organizare de nunți de la anul și e bine că oamenii se gândesc la nunți de anul viitor și se pot gândi”, a mai spus el.

Certificatul verde Covid-19 care atestează vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală a unei persoane va fi necesar în localitățile care au o incidență de infecții cu coronavirus între 3 și 6 la mia de locuitori pentru localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine.

Politica