sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ce jante sunt cele mai potrivite pe mașina ta?

De multe ori nu li se acordă atenția pe care o merită, dar jantele roților mașinilor noastre au o importanță mai mare decât obișnuim să le acordăm. Care sunt mai bune pentru autoturismul tău, însă? Cele din aliaj? Sau cele din tablă? Acestea două sunt cele mai frecvente opțiuni.

Principalul avantaj al jantelor de oțel, adică din tablă, este prețul scăzut în comparație cu cel al unor jante din aliaj. Nu degeaba, majoritatea autoturismelor noi vin din fabrică dotate cu astfel de jante. Dar și mulți dintre cei care au avut jante de aliaj și-au montat ulterior jante de tablă. În general, grație prețului scăzut, șoferii preferă să aibă jante de tablă ca un al doilea set, pentru anvelopele de iarnă, astfel că, atunci când trebuie să schimbe cauciucurile, preferă să schimbe roțile cu totul.

Un alt avantaj al jantelor de tablă comparativ cu jantele din aliaj este greutatea redusă. Un set de jante de aliaj va fi cu 2-3 kilograme mai greu decât un set similar de jante din tablă. Cele din tablă par și mai rezistente la zgârieturi și la lovituri de borduri. Oțelul nu se zgârie în profunzime precum aluminiul, de exemplu. Jantele de tablă se strâmbă și mai greu atunci când lovim cu roata la viteze mari o denivelare. Și, dacă tot o fac, jantele din tablă se îndreaptă mai ușor și mai ieftin, întrucât îndreptarea poate fi făcută și la rece.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Când vorbim de jante din aliaj, acestea au la rândul lor avantaje clare în fața celor din oțel sau tablă. În primul rând, felul în care arată, aspectul estetic. Jantele din aliaj sunt mult mai frumoase decât cele de tablă, care dau senzația de ieftin și de fragil. Mașinile mai scumpe vor avea mereu jante din aliaj, chiar și direct din fabrică, spre deosebire de autoturismele mai ieftine. Acesta e motivul pentru care majoritatea jantelor de tablă sunt adesea acoperite cu capace de plastic, pentru a mai salva din factorul estetic.

Rugina este un alt dezavantaj al jantelor de tablă, comparativ cu jantele din aliaj. Mai devreme sau mai târziu, rugina va afecta jantele de tablă/oțel, ceea ce va deteriora încă și mai mult aspectul acestora. În plus, jantele de oțel sau tablă fac ca roțile să se dezechilibrează mai ușor în timp. Plumbii de echilibrare se fizează pe buza roții, în loc să fie lipiți pe interior, ca în cazul jantelor din aliaj.

Sunt și mai multe modele și design-uri în cazul jantelor de aliaj, comparativ cu cele de tablă. Producătorii au diverse modele la vânzare, iar aspectul poate fi diferențiat mai ușor prin numărul de spițe, prin adâncime, lucruri imposibile pe jantele din tablă. Jantele din aliaj nu ruginesc niciodată. Aluminiul și magneziul nu sunt afectate de umezeală sau de schimbările de temperatură, așa cum se întâmplă cu oțelul.

În fine, un set de jante aliaj se echilibrează mai ușor și păstrează echilibrarea roților mai mult timp, pentru felul diferit în care se montează plumbii la vulcanizare, în momentul în care schimbi anvelopele.

Politica