Conecteaza-te cu noi

Actualitate

UNESCO a retras oraşul Liverpool din lista patrimoniului mondial

Publicat

pe

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a retras miercuri oraşul Liverpool din lista orașelor clasate în patrimoniul mondial din cauza unei supradezvoltări care afectează autenticitatea acestui port emblematic.

13 delegaţi ai Comisiei pentru patrimoniul mondial UNESCO au votat pentru declasarea acestui port din nord-vestul Angliei şi cinci împotrivă, adică s-a întrunit mai mult decât majoritatea de două treimi necesară pentru declasare.

Concret, motivul retragerii îl constituie planurile de reamenajare a portului, care includ imobile foarte înalte şi un nou stadion de fotbal, cel al clubului Everton, care riscă să-i „deterioreze într-o manieră ireversibilă” patrimoniul, a afirmat comitetul UNESCO, reunit într-o sesiune prezidată de China.

Liverpool devine astfel al treilea sit exclus din patrimoniul UNESCO, după sanctuarul de orix arabi din Oman în 2007 şi valea râului Elba din Dresda (Germania) în 2009, scrie Agerpres.

Orașul în care s-a format legendara trupă Beatles a fost inclus în 2004 în patrimoniul mondial UNESCO, după o reabilitare a zonei de chei în urma deceniilor de degradare.

Apartenenţa la patrimoniul mondial constituie un avantaj pentru turism şi încurajează guvernele să-şi protejeze comorile culturale şi naturale. Dar statutul nu este unul permanent, iar aceste situri pot de asemenea să fie excluse sau avertizate că riscă să fie excluse.

Continue Reading
Publicitate

© 2022. Toate drepturile rezervate.