joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Focar de infecţie într-un bloc din Craiova. „Ne-a aruncat fecale pe geam”

Cartierul 1 Mai din Craiova, blocul S59, etajul 4. Locul unui adevărat focar de infecţie de aproape 15 ani, după cum reclamă cei care locuiesc în bloc. Oamenii spun ca trebuie să suporte zilnic mirosul pestilențial, gândacii, inundaţiile şi alte fenomene deloc normale pentru o scară de bloc în anul 2021, din pricina unui vecin de la etajul 4. Mai rău îi sperie posibilitatea ca întreaga scară de bloc să rămână fără agent termic la iarnă din cauza datoriilor de un miliard de lei vechi ale vecinului, sau chiar riscul unui incendiu.

De o bună perioadă de timp, locatarii blocului S59 din cartierul 1 Mai spun sunt de-a dreptul terifiaţi de ceea ce se întâmplă într-un apartament de la etajul  4 al imobilului în care locuiesc. Locatarul, un bărbat trecut prin încercări ale vieţii, ajuns aproape fără puteri şi dependent de alcool, trăieşte la propriu în gunoi şi în propriile fecale, spun vecinii săi.

„Omul aduce gunoi de afară. Este în situaţia în care nu are ce să mănânce. Merge la o cârciumă unde i se dă băutură gratis cred, că altfel nu îmi dau seama. A fost unul dintrei cei mai buni tapiţeri din Craiova. Ce s-a întâmplat cu el, nu ştiu”, a declarat Radu Cristinel, locatar al blocului S59.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vecinii bărbatului nu pot înţelege cum, având un miliard de lei vechi datorie la întreţinere şi trăind în acele condiţii insalubre care îi afectează în mod evident, niciun organ al statului nu se găseşte responsabil să facă ceva.
„Are un miliard la întreţinere. De 10 ani nu a mai plătit, cred. Acum câţiva ani, am refăcut acoperişul, ceilalţi vecini, el nu a contribuit cu nimic, evident. Eu personal nu am intrat niciodată în casa lui, au intrat câţiva vecini. Nu mai are ială, nu mai există tencuială pe pereţi, sunt fecale peste tot, urină, viermi, gândaci. Este un dezastru! El este dat de asociaţie în judecată şi este la executor dosarul lui, dar executorul, nu ştiu din ce motiv, tergiversează demersurile pentru că nu există cadastru”, a menţionat Adrian Cranţă, un alt locatar al blocului respectiv.

Toţi vecinii bărbatului susţin că de ani de zile se plimbă de la un organ al statului la altul, încercând să le fie soluţionată problema, atât lor, dar totodată cineva să ia în seama şi pericolul la care omul se expune.

„S-a mers peste tot, de la Primărie la Sanepid care l-a amendat în mai multe rânduri fără să plătească. S-a mers şi la Mediu şi la Poliţie. Primăria a zis că nu este de competenţa ei, să ne adresăm asociaţiei de proprietari. Asociaţia de proprietari spune că a fost dat în judecată şi a avut trei procese pe rol. Iniţial nu puteau, pentru că nu era proprietar. Noi am avut apartamentele date prin RAADPFL. El a fost chiriaş practic. Şi a reuşit să devină proprietar, pentru că atunci au venit copiii şi au plătit ce au plătit din urmă şi astfel a devenit proprietar. Ca să-l putem da în judecată trebuia să dovedim că el este proprietar. La acest moment în acte figurează proprietar atât el, cât şi soţia care este plecată în Germania la copii şi aceasta spune că nu o interesează. La fel spun şi copiii. Aceştia au venit în urmă cu doi ani şi au făcut curăţenie, cât s-a putut, dar omul a făcut la loc”, a adăugat vecinul bărbatului, Radu Cristinel.

Locatarii se plâng de faptul că în situația dată inclusiv sănătatea le este pusă în pericol.  În bloc locuiesc persoane cu probleme de sănătate, evident afectate de mediul insalubru, dar şi familii cu copii. Dacă majoritatea locatarilor spun că au încercat să se obişnuiască până când autorităţile vor face ceva, familia care locuieşte la etajul trei, chiar sub apartamentul cu pricina este nevoită să îndure cel mai mult mediul infect de deasupra. Asta în condiţiile în care unul dintre membri familiei este obligat să facă dializă.
„Eu sunt cel mai afectat din blocul acesta. Ne-a făcut şi inundaţie, ne-a aruncat inclusiv fecale pe geam. Problema e că sunt copii pe scară. Soţia mea face dializă. De câte ori vin cu ea în casă vomită, pentru că este foarte sensibilă la mirosuri din cauza dializei. Şi încă nu a venit căldura. Nu ştiu de ce nu se ia nicio măsură. Pe unde am fost ni s-a spus că trebuie să vină de la asociaţie ceva. Începem să credem că cineva nu vrea să se rezolve”, a spus Constantin Cotoc, proprietarul apartamentului de la etajul 3.

Pe lângă problemele date de acest focar de infecţie, oamenii care locuiesc în acel bloc riscă să rămână iarna aceasta fără căldură şi apă caldă din cauza datoriilor acumulate de bărbatul care, conform spuselor vecinilor, nu ar fi de mirare să ajungă să facă focul în casă pe timpul iernii.

„O mare problemă pe care o avem este dată de faptul că primăria a înfiinţat o nouă societate pentru termoficare, care nu va mai furniza agentul termic pentru cei cu datorii. Iar noi, din cauza datoriilor dumnealui s-ar putea să nu mai primim agent termic. N-o să mai avem nici căldură, nici apă caldă. Şi noi şi scara vecină. Omul o să facă focul în casă la iarnă, cu siguranţă. Suntem expuşi unui pericol iminent”, a mai adăugat Adrian Cranţă.
Ca în orice situaţie de genul, familia, inclusiv soţia bărbatului, care este coproprietar al apartamentului, nu a fost de găsit. Autorităţile ştiu despre această problemă de ani de zile şi pasează responsabilitatea de la unii la alţii, reclamă vecinii bărbatului.

Politica