vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Turcii au găsit soluția pentru cei reticenți în fața imunizării

Echipe formate din cadre medicale, oficiali din sănătate și lideri locali merg acasă la persoanele sceptice în fața vaccinării, în Turcia, pentru a le convinge, printr-o discuție față în față, să accepte vaccinul. Inițiativa demarată într-o regiune din sud-estul țării a avut succes și urmează să fie dezvoltată la nivel național.

Inițiativa a fost pusă în practică în orașul majoritar kurd Adıyaman (Semsûr‎). Din februarie, cadrele medicale au început să îi sune pe vârstnicii eligibili pentru imunizare și să-i întrebe de ce nu au venit la programare. Apoi, echipați cu genți frigorifice pline cu flacoane de vaccin și ocazional însoțiți de muhtari – liderii comunității -, medicii au început să colinde zonele rurale pentru a vizita pacienții încă reticenți.

Aceștia spun că o discuție față în față va schimba opinia omului. Și se pare că această teorie funcționează, sporind rata de acceptare a serului împotriva COVID în zonă cu aproape 30%, potrivit doctoriței Hülya Doğan Tiryaki, scrie libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Echipele sunt sfătuite să folosească un limbaj calm și argumente logice la telefon. În jur de jumătate dintre oamenii pe care îi sunăm ne spun apoi că vor veni la clinică pentru vaccinare”, explică ea pentru The Guardian.

„Pe toți ceilalți îi vizităm în persoană și cele 35 de echipe ale noastre reușesc să convingă în jur de 150 de oameni în fiecare zi. Faptul că mergem alături de liderii comunității ne ajută: ei cunosc familiile pe care le vizităm și deschid un canal de încredere”, adaugă doctorița.

Guvernul de la Ankara și-a propus să vaccineze toată populația de peste 40 de ani până la finalul lunii iunie, dar reticența în fața vaccinului este ridicată. Potrivit datelor oficiale, 23,6% dintre persoanele de peste 65 de ani au decis să nu se vaccineze. În jur de 14% dintre cadrele medicale au aceeași opinie.

Turcia folosește acum trei vaccinuri – Sinovac, Pfizer și Sputnik – ca parte a campaniei de imunizare. Restricțiile de temperatură înseamnă că, deocamdată, echipele de convingere pot folosi doar vaccinul chinezesc Sinovac, care nu este la fel de eficient precum celelalte.



Politica