joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Deputaţii au respins legea prin care Dragnea voia repatrierea rezervei de aur în ţară

Camera Deputaţilor a respins, marţi, legea prin care Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, voia repatrierea rezervei de aur de la Londra în ţară. Votul a fost dat pe cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii.

S-au înregistrat 173 de voturi „pentru”, 131 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de foştii parlamentari Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cadrul dezbaterilor care au avut loc în plen, deputatul PSD Oana Florea a susţinut că România plăteşte pentru depozitarea aurului la Londra şi nu câştigă nimic, considerând această discuţie una de interes naţional.

„Este o dezbatere mai veche. (…) Este adevărat, rezervele naţionale ale României, în acest moment, în proporţie de 60%, se află la Londra. În prezent, noi avem în jur de 100 de tone de aur, 61 se află acolo, ţara noastră nu câştigă nimic de pe urma acestui depozit. (…) Noi, practic, plătim cam 300.000 de lei pe an pentru că depozităm acest aur. Este o discuţie mai largă, care se poate face. 60% este cam mult, poate am putea să diminuăm. (…) La un moment dat, Ceauşescu a plătit datoriile externe ale României ajungând chiar la 7 tone – aveam la un moment dat”, a spus Oana Florea, potrivit newsweek.ro

Deputatul liberal Dan Vîlceanu a afirmat că proiectul este unul împotriva intereselor naţionale şi totodată „nelegal”, pentru că încalcă tratatele europene.

„Acesta este un proiect care a intrat în dezbatere şi care a fost introdus în atenţia publicului pe vremea când PSD făcea politica Dragnea şi este important să vedem acum dacă PSD continuă politica Dragnea sau şi-au mai revizuit punctele de vedere. Acest demers de a repatria parte din aurul depozitat la Londra este un proiect împotriva României, pentru că, primul lucru care s-ar întâmpla, ar scădea credibilitatea ţării noastre în faţa partenerilor europeni, a instituţiilor financiare internaţionale şi a investitorilor”, a susţinut deputatul PNL, care a atras atenţia şi asupra costurilor enorme ale repatrierii aurului de la Londra.

Politica