Conecteaza-te cu noi

Eveniment

Bisericile din Olt, verificate de ISU

Publicat

pe

Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” (ISU) Olt au efectuat mai multe controale în această perioadă în principalele biserici din județ.

Având în vedere organizarea slujbelor religioase cu ocazia Sărbătorilor Pascale, autoritățile vor să se asigure pe cât posibil că totul se va desfășura în condiții de siguranță.

„Pe timpul controalelor pompierii au verificat dacă sunt asigurate următoarele măsuri: stabilirea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor, cu accent pe utilizarea focului deschis, evacuarea persoanelor participante la slujbele religioase și menţinerea accesului liber pe căile de intervenţie; limitarea accesului credincioşilor în lăcaşurile de cult, până la capacitatea normată şi menţinerea uşilor de pe căile de acces şi evacuare în poziţie deschisă; verificarea existenţei mijloacelor iniţiale de stingere şi instruirea personalului pentru cunoaşterea modului de funcţionare a stingătoarelor, a mijloacelor tehnice P.S.I. şi a posibilităţilor de alimentare cu apă în caz de incendiu; stabilirea modalităţilor de alertare operativă a forţelor de intervenţie”, potrivit purtătorului de cuvânt ISU Olt, Alin Băsășteanu.

Totodată, inspectorii au aplicat avertismente acolo unde au fost descoperite nereguli.

„Au fost executate zece controale, la lăcașuri de cult din Slatina, Caracal și Drăgănești Olt și au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale (avertismente). Principalele nereguli constatate au fost: exploatarea instalațiilor electrice cu improvizații, nu au fost stabilite măsurile de apărare împotriva incendiilor, în perioadele în care activitatea normală este întreruptă, stingătoarele nu au fost verificate, conform normelor în vigoare.

Recomandăm enoriașilor să nu blocheze cu autoturismele căile de acces, să utilizeze cu atenție lumânările, să nu le amplaseze în apropierea materialelor ușor combustibile, iar după încheierea slujbei să nu lase lumânările și candelele, aprinse, nesupravegheate.  

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență  din judeţ au primit sarcini pentru asigurarea măsurilor de prevenire şi primă intervenţie, la nevoie, în zona lăcaşurilor de cult.

În Noaptea de  Înviere, pompierii din cadrul Detașamentului Slatina și Gărzii Osica de Sus, vor fi prezenţi, cu forțe și mijloace, la Mănăstirea Clocociov și Catedrala Episcopală din Slatina și Mănăstirea Brâncoveni”, a mai transmis Alin Băsășteanu.

Pentru gestionarea eventualelor situații de urgență care se pot produce la nivelul județului Olt, în perioada Sărbătorilor Pascale, peste 100  de pompieri, cu mijloace specifice de intervenție, se vor afla zilnic în dispozitiv. În funcție de situația operativă, numărul acestora poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt recomandă cetățenilor care aleg să meargă la grătar, în minivacanța de Paște și 1 Mai, să respecte următoarele măsuri preventive:

–        faceţi focul pentru grătar doar în locurile special amenajate pentru picnic de către autorităţile locale;

–        respectaţi  instrucţiunile de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse  de personalul silvic;

–        nu aprindeţi focul în pădure;

–        dacă vreti să faceți  focul în curte, înainte de aprinderea focului, curăţaţi locul de materiale  care se pot aprinde ușor;

–        păstraţi lângă foc o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde;

–        sunt interzise accesul cu autovehicule personale pe drumurile forestiere şi aprinderea focului la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii;

–        nu lăsaţi copiii să se joace cu focul!

Continue Reading