Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Ministrul Educației cere, din nou, Ministerului Sănătății să accepte testele rapide non-invazive în școli

Publicat

pe

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri dimineață, că va transmite în cursul zilei Ministerului Sănătății propunerile pe care le-a făcut la prima ședință a Comitetului pentru Revenirea României la Normalitate în legătură cu prezența elevilor la școală, insistând pe acceptarea folosirii testelor rapide non-invazive pentru depistarea cazurilor COVID-19.

„Este important ca elevii să fie testați. Ceea ce s-a întâmplat până acum în școli nu putem spune că a fost o testare, ci au fost situații în care elevii au prezentat simptome specifice în timpul procesului didactic, au fost situații în care au primit vestea că au fost contacți ai unor cazuri confirmate pozitiv și nu s-a putu face această testare”, a explicat Sorin Cîmpeanu într-o intervenție la Digi 24.

Cîmpeanu susține că este „absolut necesar” ca în școli să fie utilizate teste care să nu necesite personal medical pentru administrare, pentru că acesta este deficitar în școlile din România.

„Și, de asemenea, să avem teste care să nu fie considerate invazile de către părinți. Să fie folosite, într-o primă fază, pentru elevii care prezintă simptome specifice și pentru contacții cazurilor confirmate. Iar acest lucru nu se va rezolva dacă nu vom aceepta aceste teste non-ivazive”, a completat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat că aceste teste vor trebui confirmate ulterior de teste PCR.

De asemenea, mai există încă două propuneri ale Ministerului Educației și anume: prezența la șoală; elevii din clasele terminale să vină fizic la școală cu toată clasa, nu doar jumătate de efectiv cum este în prezent reglementarea, iar cei din școlile speciale să vină cu prezență fizică, indiferent de scenariu.

Nu este prima dată când Sorin Cîmpeanu discută cu Ministerul Sănătății despre introducerea testelor rapide non-invazive în școli. Acestea nu sunt încă recunoscute de INSP, dar ministrul spune că este încrezător că „vor fi luate în calcul” și se așteaptă ca răspunsul să vină într-o săptămână.

„Nu au fost elemente de rea voință, au fost discuții cu argumente care ne-au arătat că înțelegem mai mult sau mai puțin din alte domenii decât cele pe care le gestionăm”, a spus Sorin Cîmpeanu cu referire la discuțiile în contradictoriu cu fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Continue Reading