Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Amenzile aplicate de Autoritatea de Supravegheze Financiară devin venit la bugetul de stat

Publicat

pe

Senatul a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege prin care amenzile care pot fi aplicate de către Autoritatea de Supravegheze Financiară devin venit la bugetul de stat şi sunt diferenţiate pentru persoane fizice şi juridice, transmite News.ro.

Legea votată de Parlament merge la președintele Iohannis pentru promulgare.

În varianta adoptată de senatori a fost eliminată reglementarea din actuala lege prin care membrii ASF erau exoneraţi de răspundere civilă şi penală.

„Amenda pentru persoanele fizice este cuprinsă între 1.000 lei şi echivalentul în lei a 25% din venitul net anual al persoanei fizice realizat cu angajatorul sau amendă. Pentru persoanele juridice, amenda este cuprinsă între 10.000 lei şi echivalentul în lei a 1% din cifra de afaceri anuală a persoanei juridice”, potrivit unui amendament admis de comisia buget-finanţe şi adoptat de plenul Senatului.

În varianta adoptată de către Senat a fost modificată prevederea reglementată de Camera Deputaţilor potrivit căreia amenzile încasate sunt 50% venit la bugetul ASF şi 50% la bugetul de stat. Astfel toate sumele din amenzile încasate devin venit la bugetul de stat, potrivit formei adoptate de Senat.

„În cazul persoanelor juridice – limita maximă a fost înlocuită cu 1% din cifra de afaceri pentru că, pentru asigurătorii mari, acel 1% poate reprezenta chiar mai mult decât acel 1.000.000 lei cât era limita în formularea iniţială”, susţin iniţiatorii acestui amendament.

Printre articolele eliminate în forma adoptată de Senat se numără şi unul care prevede că membrii consiliului ASF care nu domiciliază în Bucureşti vor beneficia de decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazare, diurnă şi transport.

Totodată, a fost eliminată şi reglementarea care prevedea exonerarea răspunderii civile şi penale pentru membrii ASF.

Continue Reading