joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vaccinarea cu AstraZeneca, în impas. Mai multe țări au oprit imunizarea cu acest ser

Campaniile naționale de vaccinare au fost date peste cap după raportarea unui mic număr de cazuri de cheaguri de sânge survenite în urma vaccinării cu AstraZeneca.

Unele țări au oprit vaccinarea cu acest ser, altele au impus restricții de vârstă.

În multe cazuri, oficialii în sănătate s-au trezit cu o nouă problemă: ce fac cu cei care au primit deja prima doză de AstraZeneca, dar nu o pot primi și pe a doua, potrivit noilor reguli. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Germania a fost prima țară din Europa care a recomandat, pe 1 aprilie, ca cetățenii sub 60 de ani, care au primit AstraZeneca la prima doză, să primească un alt vaccin la rapel, menționează Digi24 care citează Reuters.

Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va continua vaccinarea cu AstraZeneca sau va folosi alte vaccinuri. Autoritățile norvegiene așteaptă, de asemenea, rezultatele unui test britanic lansat în februarie, care studiază rezultatele amestecului dozelor de Pfizer și AstraZeneca. Nu se știe deocamdată când va fi gata cercetarea.

Belgia a decis miercuri să vaccineze cu AstraZeneca doar persoanele de peste 55 de ani, în urma avizului Agenţiei Europene pentru Medicamente, care confirmă o legătură cu cazuri rare de cheaguri de sânge.

Marea Britanie anunța anul trecut că în cazuri deosebite va permite vaccinarea cu seruri diferite la rapel, dar deocamdată nu a făcut-o. În schimb, acum recomandă vaccinarea cu AstraZeneca doar pentru persoanele de peste 30 de ani, din cauza efectelor adverse.

Finlanda, care a reluat vaccinarea cu AstraZeneca pe 29 martie, însă doar pentru persoanele de peste 65 de ani, spune că va aștepta concluziile Agenției Europene a Medicamentului înainte de a face recomandări. Finlanda va începe rapelul la vaccin la jumătatea lui aprilie.

În Franța, unde vaccinul AstraZeneca poate fi folosit doar pentru persoanele de la 55 de ani în sus, această problemă afectează sute de mii de oameni.

Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța, organism care stabilește folosirea vaccinurilor, ia în calcul folosirea la rapel a serurilor Pfizer sau Moderna, potrivit unor surse consultate de Reuters.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc.

EMA reamintește profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

Politica