sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Șeful AEP, Mitulețu-Buică, va fi „concediat” de Coaliție

Liderii Coaliției de guvernare au decis schimbarea din funcție a lui Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente.

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că este doar o chestiune de timp până la înlocuirea președintelui AEP.

„Decizia este luată la nivelul președinților PNL, USR-PLUS și UDMR, trebuie stabilită procedura”, au precizat sursele citate. Florin Mitulețu-Buică a devenit șeful Autorității în 2019, fiind susținut de majoritatea din jurul PSD. Mandatul său este de opt ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Liderii Coaliției de guvernare le-au cerut colegilor juriști să facă o analiză până luni. În urma ei, majoritatea parlamentară trebuie să știe dacă președintele AEP poate să fie schimbat pe actuala lege sau este nevoie de o modificare legislativă.

Decizia luată de Coaliție vine după ce Florin Mitulețu-Buică este urmărit penal pentru abuz în serviciu, iar lucrarea sa de doctorat a fost declarată plagiat. Până acum, nu a existat nici o luare de poziție oficială a liderilor Coaliției față de scandalurile în care este implicat șeful Autorității, cea care se ocupă de alegeri și finanțele partidelor.

Președintele AEP a precizat că a fost chemat în calitate de suspect, iar dosarul său a apărut după ce doi foști angajați ai instituției au depus plângeri penale în urma sancțiunilor primite.

Florin Mitulețu-Buică susține că nu a plagiat, deși Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) i-a retras titlul de doctor din cauza plagiatului. El a subliniat că va ataca decizia CNATDCU.

„E o decizie politică a celor din Coaliție, au fost doi ani electorali de succes, alegerile au fost foarte bine organizate. Cu privire la plagiat, procedura nu este finalizată la acest moment. În 2016, am obținut titlul științific de doctor cu respectarea tuturor dispozițiilor legale, cu raport de similitudine, care prezenta că nu am plagiat. A fost admisă propunerea CNATDCU de a mi se acorda titlul științific de doctor. În 2021, vine tot CNATDCU și propune anularea titlului științific de doctor. Voi vedea care este temeiul juridic pe care se întemeiază ordinul prin care va fi anulat titlul științific de doctor și voi contesta în instanță actele administrative emise de Ministerul Educației, ulterior obținerii titlului științific de doctor”, a declarat președintele AEP pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, nu se susține nici acuzația legată de abuzul în serviciu.

„Sunt două avertismente date unor foști colegi care au demisionat. Ei au demisionat din funcțiile de funcționar public parlamentar. Ulterior, le-am admis pe cale amiabilă demisiile”, a afirmat Mitulețu-Buică.

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis în Parlament raportul de activitate, care urmează să fie discutat în perioada următoare. Spre deosebire de situația de la TVR și SRR, respingerea raportului de activitate nu înseamnă automat și revocarea din funcție a șefului instituției, potrivit Europa Liberă.

Politica