Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Testarea non-invazivă a elevilor, singura soluție care permite reluarea cursurilor față în față

Publicat

pe

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune ca după finalul vacanței de primăvară, elevii să fie testați împotriva virusului Covid-19 cu ajutorul testelor non-invazive.

Având în vedere că utilizarea testelor antigen, achiziționate și distribuie unităților școlare din România, s-a făcut în proporție de nici 2%, ministrul Educației propune o nouă formă de testare anti-COVID.

„În 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli.

Două au fost cauzele acestui insucces major:

1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.

2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind “invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinții nu și-au dat acordul pentru testarea în acest fel.

Soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori)”, a transmis Sorin Cîmpeanu, printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Achiziția trebuie făcută însă de Ministerul Sănătății, a cărui implicare este fundamentală în găsirea celor mai bune soluții pentru protejarea elevilor. Totodată, testele non-invazile ar trebui să se găsească în școli începând cu data de 4 mai, când vor fi reluate cursurile.

Potrivit ministrului Educației, activitatea didactică s-ar putea desfășura cu prezență fizică în toate școlile, la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, dacă sunt întrunite simultan următoarele condiții:

1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații);

2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ;

3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);

4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

În ceea ce privește restul testelor antigen (peste un milion), neutilizate în școli, acestea ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților.

Continue Reading