vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tichete de muncă pentru bone, grădinari sau cei care plimbă câinii

Ministerul Muncii vrea să reglementeze încheierea unor noi contracte de muncă între persoane fizice, pe de o parte cele care au nevoie de bone, grădinari sau persoane care să le plimbe câinii, iar pe de alta cele care prestează astfel de activităţi.

„Specialiştii Ministerului Muncii lucrează în prezent la definitivarea acestui proiect de act normativ, care va reglementa relaţiile contractuale dintre cele două categorii de persoane fizice, una având o calitate similară celei de angajator, cealaltă calitate similară celei de angajat. Între cele două categorii se va încheia un contract de muncă. În subordinea Ministerului Finanţelor se vor crea unităţi care vor gestiona aceste contracte şi vor elibera, probabil prin intermediul agenţiilor locale ale ANAF bonuri valorice, asemănătoare tichetelor de masă, ce vor conţine datele de identificare ale angajatului casnic”, au declarat pentru „Adevărul” sursele avizate.

Proiectul prevede ca orice persoană poate deveni salariat casnic în baza unui nou contract încheiat cu persoana pe care o ajută în casă. Salariul pe care îl plătesc familiile pentru bone, persoanele care fac curăţenie sau mâncare ar urma să se fie plătit sub forma unor bonuri de muncă emise de unităţi autorizate de Ministerul de Finanţe.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bonurile ar putea arăta asemănator cu acesta şi trebuie să conţină datele angajatorului, elemente de siguranţă şi valoarea, adică 15 lei, aşa cum prevede acum proiectul de lege. Apoi, angajatul trebuie să meargă la ANAF pentru a schimba aceste bonuri în bani, în cel mult 30 de zile. Ele pot fi atât pe hârtie, cât şi în format electronic, iar costurile pentru tichete sunt suportate de angajator, a informat Ştirile Pro TV, precizând însă că procedura ar putea fi extrem de greoaie.

Noul tip de contract individual de muncă destinat angajaţilor casnici, anunţat anterior de Profit.ro, va viza, în principal, activităţile de menaj casnic, preparare a hranei, grădinărit, pază, activităţi de conducere şi întreţinere a maşinii, îngrijirea animalelor de companie, întreţinerea piscinelor şi altele care au legătură strictă cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure.  

Vor fi însă şi obligaţii deloc atractive pentru persoana fizică angajator, precum constituirea de garanţii, într-un cont al statului, pentru contribuţiile şi impozitele datorate de angajat şi angajator, relevă documentul pregătit de Guvern şi obţinut de Profit.ro.  

În prezent, o persoană fizică nu poate angaja o altă persoană fizică, întrucât îi lipseşte statutul de angajator, şi nu poate efectua numite operaţiuni, cum ar fi înregistrarea contractului şi plata contribuţiilor şi impozitului. O persoană fizică poate lucra în prezent pentru o altă persoană fizică doar prin intermediul unei firme sau dacă dispune de o formă de organizare precum PFA.

Politica