joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

25 martie, dezlegare la peşte de Buna Vestire

Buna vestire sau Blagoveștenia este o sărbtoare creştină celebrată în fiecare an pe 25 martie. Din punct de vedere religios sărătoarea semnifică momentul în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o  pe Fecioara Maria că-l va naște pe Iisus, motiv pentru care este sărbătorită cu fix 9 luni înaintea Crăciunului.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre ocaziile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, fără să se ţină cont de ziua din săptămână în care pică sărbătoarea.  În unele biserici, în această zi se posteşte până la ora 17.00, când are loc Sfânta Liturghie. Apoi, creştinii, care nu au mâncat şi s-au spovedit, se împărtăşesc, după care sunt liberi să mănânce peşte.  Se spune că acela care gustă acest tip de carne de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăliga în apă, pentru că mor peştii.

O altă tradiţie de Buna Vestire spune că în această zi sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an, de aceea sărbătorii i se mai spune şi Ziua Cucului. Pasărea anunţă de fapt sosirea primăverii, iar primul cântec al acesteia trebuie întâmpinat de oameni în haine curate şi veseli.  Tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica