MAE, atenţionare de călătorie în Bulgaria: cod galben de ploi şi ninsoare

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că Institutul local de Meteorologie şi Hidrologie a emis un cod galben de precipitaţii, pentru zilele de miercuri şi joi, în mai multe regiuni.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, în regiunile Tărgovişte, Razgrad şi Şumen sunt semnalate precipitaţii sub formă de ploaie, care se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, iar condiţiile meteorologice vor fi prielnice formării de polei şi apariţiei troienelor de zăpadă.

Totodată, s-a emis cod galben pentru precipitaţii sub formă de ninsoare, însoţite de rafale de vânt, în regiunile Veliko Târnovo şi Gabrovo, iar condiţiile meteorologice vor fi prielnice formării de polei şi apariţiei troienelor de zăpadă.

În regiunile Ruse şi Silistra va ploua în cantităţi însemnate.

De asemenea, a intrat în vigoare un cod galben pentru intensificări ale vântului în regiunile Vidin, Montana, Vraţa, Pleven, Loveci, Plovdiv, Pazardjik, Blagoevgrad, Pernik, Kiustendil, Sofia, zone în care rafalele de vânt vor avea viteze de 20 – 22m/sec.

„Autorităţile bulgare recomandă informarea cu privire la condiţiile meteo din regiunile de destinaţie, iar în cazul deplasărilor rutiere, adaptarea vitezei la condiţiile meteo, echiparea autovehiculelor pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă şi respectarea strictă a semnalizărilor rutiere temporare şi a indicaţiilor/semnalelor organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilităţii reduse în condiţii de viscol”, se precizează în comunicat.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia – pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. 

Populare

Recomandări

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze dacă nu-și plătește datoria

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze dacă nu-și...

S-a redeschis circulația rutieră pe Transalpina

Circulația rutieră pe DN 67C, km 35 – 55,...

Românii care stau la bloc, obligați să-și schimbe repartitoarele

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică...