vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rezidenţi în pandemie

Medicii fac parte, cu siguranță, din categoria socială cea mai expusă în privința pandemiei de Covid-19. Indiferent de specialitatea acestora, de experiență sau de vârstă, cu toții sunt expuși zilnic. Printre aceștia se numără și medicii rezidenți, care, fie că sunt la început de drum, fie că sunt gata să devină medici specialiști, sunt la fel de implicați și de expuși ca toți ceilalți.

Să fii medic rezident în mijlocul unei pandemii este, cu siguranță, mult mai dificil decât ar părea la prima vedere. Entuziasmul și lipsa de experiență ar putea fi pentru unii dintre medicii rezidenți un risc în plus în ideea contactării virusului. Cu siguranță munca depusă de aceștia este una ceva mai complexă, ajutorul lor fiind foarte important la acest moment.

„Suntem foarte solicitați pentru simptome asemănătoare cu Covid”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Durata unui rezidențiat variază de la o specialitate la alta. De la medicina de familie care durează 4 ani, până la neurochirurgie și alte specialități medicale care durează 7 ani. Mulți dintre medicii rezidenți ajung să își schimbe pe parcurs perspectivele și automat și specialitatea medicală. Raluca este medic rezident în medicină de familie, după ce inițial începuse studiile de rezidențiat pe specialitatea boli infecțioase.
„Ideea asta să îmi schimb specialitatea a venit undeva în anul 2 de boli infecțioase, când am realizat că ar fi bine să merg pe ceva ce îmi place foarte mult dar să și pot gestiona. Și am ales medicina de familie. Pandemia ne-a schimbat destul de mult felul în care lucrăm. Imaginați-vă că suntem primii care trebuie practic, de multe ori, să depistăm Covid-19 de la distanță. Conform reglementărilor, atunci când unul dintre oamenii înscriși la noi are simptome asociate cu Covid-ul trebuie să ne sune să discute cu noi. Fiecare pacient are felul lui de a se exprima, de a spune cum se simte, iar noi trebuie să îl îndrumăm exact și să-i spunem ce acțiuni trebuie să desfășoare. Mulți spun că doar le trimitem o ambulanță acasă. Lucru departe de cum funcționează, de fapt. Această perioadă când este frig și virușii există oricum, inclusiv cei dinaintea apariției pandemiei, suntem foarte solicitați pentru simptome asemănătoare cu Covid. Sunt foarte multe cazuri în care s-a dovedit că oamenii aveau doar viroze ușoare, dar este clar datoria noastră să acordăm fiecărui caz atenția de care putem dispune”, a spus Raluca, medic rezident în medicină de familie.

Maria este medic rezident ORL în anul 4, iar, după spusele ei, nu a ales specializarea doar prin prisma notei obținute la rezidențiat, ci spre această specializare a tins încă din timpul facultății.
„Medicina a fost mereu direcția către care am vrut să merg. La fel și specializarea de ORL. Lucrez în spital de la începutul rezidențiatului și consider că am deprins mult mai multe lucruri decât m-aș fi așteptat. Dacă a afectat pandemia cursul lucrurilor? Acest lucru este evident și cred că în toate domeniile. Consider că nu doar noi suntem în prima linie. La fel de afectați sunt și ceilalți oameni care lucrează direct cu cei infectați. La noi uneori e avantajul că știm, pentru că testăm majoritatea pacienților. Eu sunt în anul 4 de rezidențiat și pot confirma că lucrurile sunt schimbate destul de mult față de anii precedenți. Suntem mult mai stresați și reușim să fim concentrați atât pe rezolvarea situațiilor oamenilor, dar și pe faptul că încă studiem să ajungem și specialiști”, a spus Maria, medic rezident în Craiova.

„Primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă înscriu pe lista pentru vaccinare”

Dacă medicii rezidenţi din ani mai mari au putut face o diferenţă între munca în spital înainte de pandemie şi în timpul ei, cei din anul 1, care sunt la început de drum, şi-au început meseria în plină pandemie. Pentru aceşti medici situaţia este puţin diferită. Nu există termen de comparaţie decât prin prisma experienţelor celorlalți rezidenţi, mai mari, şi a interacţiunii pe care au avut-o cu spitalul, înainte să devină medici rezidenţi.
Maria Andrei este în primul an de rezidenţiat în cadrul secţiei ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Tânăra şi-a început rezidenţiatul în urmă cu două luni, în plină pandemie.

„Ştiam că urma să lucrez în pandemie, iar ceea ce mai ştiam era că urmau să ajungă şi la noi în ţară vaccinurile, motiv pentru care primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în spital a fost să mă înscriu pe lista pentru vaccinare. Personal, mi s-a părut că este destul de bine organizată secţia, în sensul că la noi, secţia de ATI se împarte pe două etaje, 3 şi 4, iar etajul 4 este doar pentru Covid”, a spus Maria, medic rezident la secția ATI de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova.

Despre cât de mult sunt testaţi pacienţii care ajung în secţiile de terapie intensivă, Maria spune că a fost plăcut surprinsă de organizarea foarte bună pe care a găsit-o la nivelul acestei secţii, dar şi despre faptul ca trierea este foarte importantă, atât pentru pacienţi dar şi pentru medici.

„Se testează foarte mult pacienţii. În cazul în care sunt pozitivi, merg în secţia de la etajul 4, iar dacă sunt negativi sunt aduşi pe secţia de la etajul 3. Eu nu am fost până acum în etajul 4, acolo sunt trimişi doar cei din ani mai mari şi cu mai multă experienţă. Un alt lucru de remarcat este felul în care se mizează pe echipamentele şi materialele de protecţie. De la măşti, la viziere, la combinezoane, botoşei şi toate celelalte, până la dezinfectanţi”, a adăugat tânăra.

Mulţi se întreabă cât de diferită este situaţia în ţara noastră, faţă de alte ţări, afectate mai mult sau mai puţin şi cu un sistem sanitar poate mai dezvoltat. Deși din punct de vedere al resurselor există diferenţe bine ştiute, la nivelul organizării, lucrurile sunt foarte puse la punct.

„Verişoara mea lucrează în Germania, într-un spital, chiar pe secţia de anestezie. Acolo sunt secţii separate, anestezia şi terapia intensivă. Ea m-a influenţat destul de mult în decizia de a alege această specialitate. Din lucrurile pe care mi le povestise înainte să devin rezident, am realizat, în momentul în care am început să lucrez, că activităţile pe care le facem aici, inclusiv organizarea şi implicarea, nu sunt deloc diferite de ceea ce fac ei. Medicii se ocupă de noi, colectivul este unul tânăr şi implicat în a se ocupa de noi, inclusiv în pandemie”, a mai spus Maria Andrei.

Politica