joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Tezaurul vechi de peste 2.000 de ani, descoperit de un vânător de comori

70 de monede de argint, ce poartă însemnele Provinciei Macedonia Prima, au fost descoperite de un vânător de comori cu un detector de metale. Paul Durcă a fost poliţist timp de 20 de ani, la IPJ Olt. Acum, este pensionar, iar din ianuarie s-a apucat să caute vestigii arheologice, prin comuna natală. Aşa a găsit, în apropierea casei părinteşti, monedele de acum două mii de ani.

„La început n-am ştiut ce sunt pentru că la semnalul pe care l-a dat detectorul, în general găsesc doze de bere. (…) Am săpat. Au început să apară. M-am emoţionat, la un moment dat, pe la 20 şi ceva m-am oprit şi am sunat, am chemat autorităţile”, declară Paul Durcă.

Monedele descoperite în comuna Radomireşti din Olt ar putea fi dovada unui schimb comercial.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„După cum noi ştim, au fost emise limitat, într-o perioadă cuprinsă cam între 158-150 Î.H. par emisiuni din ani diferiţi pentru că vedem pe avers chipul zeiţei Artemis”, afirmă Denissa Guţică- Florescu, muzeograf la Muzeul Judeţean Olt, potrivit digi24.ro.

Monedele vor fi evaluate de un expert, iar găsitorul ar putea primi chiar 45% din valoarea tezaurului.

Pe piaţa neagră, o singură astfel de monedă valorează între 180-320 de euro. Cei care caută metale nu sunt agreaţi în lumea culturală. Specialiştii recunosc, însă, că ei au mai multe şanse să descopere vestigiile arheologice.

În judeţul Olt, 40 de persoane sunt autorizate să desfăşoare astfel de activităţi. Nu şi în siturile arheologice.

„Detectoristul va fi recompensat de către autoritatea locală în subordinea căreia se află muzeul care are în custodie monedele. Autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului. Iar, în cazul unei descoperiri de excepţie, încă 15%”, afirmă Denissa Guţică- Florescu, muzeograf.

Politica