Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Paşaportul digital de vaccinare: Cum vor arăta călătoriile viitorului

Publicat

pe

Între cele 27 de state membre ale UE continuă discuţiile privind regulile comune şi datele pacienţilor care trebuie comunicate pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare. Până acum nu s-a ajuns la o poziţie comună privind drepturile care ar putea fi conferite de astfel de certificate.

În urmă cu două săptămâni, ideea era extrem de controversată. Majoritatea ţărilor însorite din sudul UE, care depind de turism, sunt pentru paşaport, informează adevarul.ro Luna trecută, Grecia, în speranţa că va salva domeniul turismului, a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE.

Spania, care este de asemenea dornică să primească din nou turişti, nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare, dar ministrul de Externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi „un element foarte important pentru restabilirea în siguranţă a mobilităţii”.  

Şi Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către „activităţi normale”, aşa cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgenţei sanitare, Domenico Arcuri.  

Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinătate, să intre în stabilimente sportive sau culturale ori – în cazul Danemarcei – să ia masa în restaurante.

Suedia vrea să emită paşapoarte digitale pentru persoanele vaccinate antiCOVID Islanda, care nu este membră a UE, dar are legături cu aceasta ca parte a Spaţiului Schengen, a început să emită certificate digitale în ianuarie, în vederea facilitării deplasărilor internaţionale.  

În Estonia, cei care pot dovedi la intrare că sunt vaccinaţi sau deţin un test COVID-19 negativ sunt scutiţi de carantină. O firmă locală, Guardtime, a început o schemă pilot de certificare, iar ţara colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru dezvoltarea la nivel internaţional.

Sunt, însă, și țări care nu sunt de acord cu certificatele de vaccinare.

Franţa a exprimat rezerve privind utilizarea certificatelor de vaccinare ca indiciu al siguranţei activităţilor practicate înaintea pandemiei.  

„Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Şi nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea”, a declarat în ianuarie ministrul Sănătăţii, Olivier Veran. Dezbaterea trebuie să înceapă „peste câteva luni”, a spus el.  

Şi Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Nu exclude însă impunerea unei astfel de cerinţe în sectorul privat.  

„Dacă un proprietar de restaurant doreşte să deschidă numai pentru persoanele vaccinate, va fi dificil de interzis asta conform legislaţiei curente”, a declarat ministrul Justiţiei, Christine Lambrecht.  

Polonia nu ia în considerare deocamdată un „paşaport de vaccinare”, deşi dispune de o aplicaţie pentru smartphone care arată starea celor vaccinaţi şi care permite deţinătorilor să evite carantina la sosirea în ţară.  

Guvernul Belgiei, de asemenea, este împotriva condiţionării activităţilor de „paşapoartele” de vaccinare. Pentru călătorii, urmăreşte recomandările la nivelul UE şi cele ale OMS.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale.

Permisul IATA de călătorie, care va fi lansat oficial la finalul lunii martie, va ajuta la facilitarea călătoriilor punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

Continue Reading