sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Demersuri înaintate pentru Tronsoanele 1 și 2 ale Drumului Expres Craiova-Pitești

Drumul Expres Craiova-Pitești ar putea fi gata înainte de termen, datorită demersurilor și implicării venite atât din partea autorităților din Transporturi, cât și din partea constructorilor.

Potrivit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, luni a fost emisă autorizația care să permită execuția lucrărilor pe un segment de drum, cuprins pe Tronsonul 1, unde accesul nu era permis.

,,Astăzi a fost emisă autorizația de construire pentru un nou sector din drumul expres Craiova-Pitești. Este vorba de ~5km din tronsonul 1 (cel care începe la Craiova) care în total are 17 km.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deși contractul pentru acest lot este semnat de 2 ani, până astăzi exista autorizație doar pentru ~9km din lungimea totală de 17 km. Motivul este interferența traseului din studiul de fezabilitate cu un câmp de sonde.

De azi, se poate lucra pe mai bine de 80% din lungimea acestui tronson.

În primăvară vom emite autorizația și pe ultimii ~3km (km 1+850 – km 5+000), după ce se finalizează exproprierile necesare pentru acest ultim sector”, a precizat ministrul Transporturilor.

Totodată, lucrările pentru Tronsonul 2 (Robănești-Slatina – 39,85 km) sunt realizate în proporție de peste 60%. Buna coordonare a echipei constructorului, precum și intervențiile din cadrul ministerului au contribuit la construirea tronsonului într-un ritm mai rapid.

,,Promisiunea constructorului este că va finaliza acest tronson până la sfârșitul anului. Este vorba de 40 de kilometri care reprezintă și o variantă ocolitoare pentru Balș și Slatina, care erau cele două puncte de pe traseul Craiova – Pitești unde se bloca traficul.

Cei 40 de kilometri vor asigura o variantă ocolitoare, nu se mai intră în Balș și Slatina.

Va fi gata mai repede, pentru că în acest caz este vorba de o pregătire mai bună a proiectului. Noi, și la minister ne-am străduit în aceste săptămâni să rezolvăm, de exemplu, niște exproprieri. Erau câteva locuințe care trebuiau demolate și am asigurat mutarea celor care locuiau acolo în anumite localități”, a completat ministrul Transporturilor.

Semnarea contractelor pentru cele două porțiuni ale Drumului Expres Craiova-Pitești a avut loc în decembrie 2018, la Craiova.

Firmele câştigătoare au fost Trevio Scavi (Italia) pentru primul tronson de 17,7 kilometri şi asocierea de firme româneşti SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL pentru al doilea tronson de 39,85 kilometri.

În ceea ce privește investiția totală aferentă celor două tronsoane, aceasta se ridică la aproximativ 385 milioane de euro, fără TVA: aproape 76 milioane de euro pentru Tronsonul 1, respectiv circa 309 milioane de euro pentru Tronsonul 2.

Nu în ultimul rând, a fost semnat și contractual pentru Tronsonul 3 cu asocierea de firme care se ocupă de cel de-al doilea. Conform ministrului Transporturilor, lucrările pot începe din martie.

Pentru Tronsonul 4, cel care face legătura cu Autostrada A1 vom mai avea de așteptat, întrucât abia la începutul lunii viitoare, CNAIR va anunța noul câștigător al licitației pentru acest lot.

Politica