joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vaccinul anti-COVID, moneda de schimb din negocierea israeliano-siriană

Doi ciobani sirieni și un lot generos de vaccinuri a dat Israelul la schimb pentru o femeie, cetățean israelian, ținută prizonieră în Siria, scrie libertatea.ro care citează The Guardian. Publicația britanică susține că schimbul de prizonieri dintre cele două state a fost mediat de Rusia.

Nu este cunoscut numărul de doze de vaccin date Siriei ca parte a înțelegerii ori dacă acestea sunt din rezerva proprie a Israelului, însă Barak Ravid, reporter israelian, a scris pe Twitter, citând surse „externe”, că este vorba de serul rusesc Sputnik V. Tot acesta susține că Israelul a plătit Rusiei, pentru vaccinul livrat Siriei, 1,2 milioane de dolari.

Vaccinul a apărut ca monedă de schimb, la negociere, când simplul schimb de persoane a fost respins de partea siriană.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vineri, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat că o tânără care a trecut granița spre Siria se întoarce acasă. Motivele pentru care aceasta a intrat în Siria nu au fost făcute publice. În schimb, în același timp cu întoarcerea femeii acasă, guvernul a returnat Siriei doi ciobani care erau reținuți pe teritoriul israelian.

După anunț, presa din Israel a început să speculeze pe marginea unei clauze speciale din acordul încheiat între cele două țări, însă publicațiile care au scris pe această temă au fost rapid cenzurate, întrucât subiectul a fost considerat o problemă de securitate.

Speculațiile cu privire la un posibil transfer de vaccin anti-COVID, în cadrul schimbului prizonierilor, au luat amploare după ce un politician israelian a postat un tweet care s-a viralizat. Ahmad Tibi s-a plâns că guvernul nu a depus eforturi mai mari pentru a ajuta la vaccinarea palestinienilor din Cisiordania și din Fâșia Gaza.

„Trebuia să aștept ca o evreică să treacă în Gaza, ca (palestinienii de acolo) să fie vaccinați?”, a scris Tibi pe Twitter.

Legătura postării lui cu femeia care s-a întors în Israel din Siria și cu zvonurile legate de un transfer de vaccinuri dinspre Israel către Siria a fost făcută rapid de majoritatea celor care au citit tweet-ul său.



Politica