Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Consiliul Economic și Social, aviz negativ pe înghețarea pensiilor și tăierea voucherelor de vacanță

Publicat

pe

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pentru ordonanța de urgență prin care Guvernul îngheață pensiile și taie subvențiile pentru studenți și pentru voucherele de vacanță. 

Principalele reproșuri aduse de CES măsurilor de austeritate propuse de Guvern prin textul OUG:

  • Neacordarea voucherelor de vacanță constituie o formă de accentuare a problemelor grave prin care trece HORECA. Măsura încetării acordării nu poate avea o susținere economică pentru că impactul bugetar este foarte mic, de doar 0,15% din PIB
  • Eliminarea gratuității pe calea ferată pentru studenți are efecte negative asupra participării la schimburile de experiență și la diverse manifestări. Nu este justificată economic, impactul fiind deosebit de redus, de doar 0,01% din PIB. 
  • Nemajorarea în anul 2021 a punctului de pensie este inacceptabilă afectând în mod negativ mai ales persoanele cu pensii mici care nu au acces la elementele necesare din coșul minim. 
  • Înghețarea valorii punctului de pensie atrage grave probleme de natură socio-economică care nu pot fi justificate printr-o încercare de remediere a situației de deficit bugetar excesiv, impactul fiind doar 0,8% din PIB.

În plus, CES arată că „Măsurile menționate contravin mai multor prevederi legislative adoptate de Parlament. Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure un trai decent. Per ansamblu, măsurile propuse generează scăderea nivelului de trai al populației”, scrie digi24.ro

În replică, Florin Cîțu i-a acuzat pe membrii CES că sunt  „un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor”.

„Este nevoie de reformă. Din temelii. Premieră în România. Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile. Acesta este avizul profesioniștilor.

Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr.

Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019″, arată mesajul premierului de pe Facebook.

CES este un organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului, constituit în scopul realizării dialogului tripartit dintre organizațiile patronale, sindicale și reprezentanți ai societății civile. Este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative dar avizul său este consultativ.

Consiliul Fiscal este de acord cu mare parte din estimările privind evoluţia economiei pe care se bazează construcţia bugetului de stat pe 2021, dar emite prognoze diferite în cazul deficitului bugetar din 2020 şi al veniturilor fiscale şi din contribuţii de asigurări previzionate pentru 2021.

Aceste avize sunt consultative.

Continue Reading