Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Reîncepe producția de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino

Publicat

pe

2021 ar putea fi, în sfârsit, anul în care Institutul Cantacuzino ar reîncepe producția de vaccin antigripal. Dacă totul merge potrivit planului, iarna viitoare vaccinarea antigripală s-ar putea face cu ser românesc. 

”Eu sper ca la 15 martie să pot să verific vaccinul în fiolă. Să sperăm că deficiențele produsului le-am depășit, că avem în momentul ăsta un vaccin gripal sigur, vedem cum se comportă și în fiolă, vedem care va fi stabilitatea lui în timp și dacă totul va merge bine va trebui să facem o mică investiție în aria de producție să putem ieși pe piață”, a spus Dr. Florin Oancea, general de brigadă, comandantul Institutului Cantacuzino, potrivit Agerpres.

În varianta optimistă vaccinul antigripal românesc ar putea fi pe piață iarna viitoare. La aproape un deceniu de la ultimul ser autohton de acest fel.

Nu la fel de optimiști sunt reprezentanții Institutului Cantacuzino în legătură cu eventuala producție a unui vaccin împotriva Covid 19.

” Ceea ce putem să facem în acest moment este să punem la dispoziție personal instruit. Avem un laborator de control al calității pe care am reușit să-l acredităm chiar anul trecut”, a mai spus Florin Oancea.

Acum câteva zile, premierul Florin Cîțu a anunțat că România și-a arătat disponibilitatea în fața Comisiei Europene de a produce vaccin împotriva Covid 19 la Institutul Cantacuzino: ”Am avut o comunicare cu Comisia Europeană. România va face un lucru mai bun. Vom încerca să producem vaccinul la Cantacuzino. Ne-am aratat disponibilitatea. Vom vedea ce vaccin vom produce.”

La un prim calcul, investițiile ar fi de câteva zeci de milioane de euro.

”Producția unui vaccin are circa 13 – 14 etape, prin comparație cu cea a unui medicament convențional care are cel mult 7 – 8 etape. În opinia mea, în România nu pot să fie transferate niciuna dintre etapele de producție ale unui vaccin. Dacă ne suflecăm mânecile și ne punem pe treabă, undeva între trei și cinci ani de zile putem avea o fabrică de vaccinuri, pentru că pandemia va continua și nevoia de vaccinuri anti SARS-CoV-2 va continua”, a declarat Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente.

Peste câteva săptămâni, Institutul Cantacuzino va împlini o sută de ani de la înființare. De zece ani, aici nu se mai produce niciun vaccin. Surse din cadrul Institutului spun că dacă acesta nu va prinde această cursă a unui vaccin împotriva Covid 19, restartarea instituției va fi și mai greu de făcut decât deja se dovedește.

De-a lungul anilor, la Cantacuzino s-au produs patru vaccinuri: antipoliomelitic, antirujeolic, vaccinul împotriva tusei convulsive și cel antigripal.

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.