joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Promisiuni de modernizare a Spitalului din Balș

Cătălin Rotea, edilul orașului Balș, a anunțat că își propune să demareze o campanie privind modernizarea Spitalului Orășenesc Balș.

Printre ideile menite să contribuie la modernizarea unității spitalicești se află construirea unui centru de primi urgențe, format din parter și etaj, și care ve fi lipit de clădirea spitalului.

Anunțul a fost făcut public la finalul săptămânii trecute, în cadrul emisiunii ,,Imperativ”, difuzată pe postul local de televiziune Olt TV.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Principala prioritate a Spitalului Orășenesc Balș este construirea unui centru de primiri urgențe. Săptămâna aceasta, după mai multe eforturi făcute decât de fosta administrație, se semnează studiul de fezabilitate al acestui centru de primiri urgențe. Construcția va avea parter și etaj și va fi lipită de spital. Centrul va fi dotat, inițial, cu un computer tomograf și cu un aparat de radiologie nou”, a declarat Cătălin Rotea.

Referitor la bugetul acestui proiect de modernizare, edilul a precizat că a făcut o solicitare către Ministerul Sănătății. Cu toate acestea, o parte dintre cheltuieli va fi suportată din excedentul financiar al unității sanitare.

„Spitalul Orășenesc Balș are un excedent financiar care pe mine m-a surprins. Vorbim de câteva milioane de lei. Nu am înțeles de ce nu au fost cheltuiți și de ce în noiembrie, când am ajuns eu la primărie, existau echipamente sanitare doar pentru o săptămână, în condițiile în care erau bani în conturi. Eu nu zic că e rău să economisești, dar m-a surprins faptul că nu erau stocuri de măcar două luni de zile – o politică de manager de spital asta ar fi însemnat. Pentru că politica unui manager de spital este să asigure stocuri pentru cel puțin două luni de zile. Dacă mâine se întâmplă ceva și furnizorii nu mai pot să asigure, să existe stoguri de cel puțin 60 de zile.

Noi am făcut cerere și la Ministerul Sănătății, poate suporta și primăria cheltuieli. Astăzi, însă, cu studiu de fezabilitate, cu licitare, cu tot ce presupune un proiect care poate dura probabil doi ani, eu mă angajez să fac acest centru de primiri urgențe, care este necesar.

Azi avem doar o cameră de gardă, în care este un medic de gardă, nu un medic specializat în urgențe, cu câteva asistente care își fac treaba. Dar neavând aparatura necesară, neavând infrastructura necesară, ele și medicul nu pot să facă altceva decât să constate anumite lucruri primare, o tensiune, un puls, o saturație, o analiză, și să trimită bolnavul la un alt spital, în principiu la spitalul din Slatina”, a completat primarul din Balș.

Totodată, Cătălin Rotea a vorbit și despre alte investiții pe care și le dorește pentru Spitalul Orășenesc Balș. Printre acestea se află înființarea unui compartiment de urologie, extinderea compartimentului de chirurgie plastic, precum și reabilitarea Secția Pediatrie și a Laboratorul spitalului.

„Eu am discutat cu conducerea spitalului să facem și un compartiment de urologie și, de asemenea, aș vrea să extindem cu un compartiment de chirurgie plastică de cinci paturi, nu neapărat cu intervenții chirurgicale de amploare, dar vrem să extindem această gamă a competențelor medicale.

Separat de această parte a competențelor medicale, trebuie să reabilităm Secția Pediatrie, dar și Laboratorul spitalului. Cele două reabilitări vor fi făcute în acest an, când va demara și execuția centrului de primiri urgențe”, a afirmat Rotea.

Edilul a venit și cu o idee în ceea ce privește echipamentele medicale și a decis, astfel,  achiziționarea unei linii laparoscopice.

„Pe partea de echipamente, prioritar este să dezvoltăm Secția Chirurgie Generală prin achiziționarea unei linii laparoscopice, și am cerut și de la Ministerul Sănătății bani. Dacă nu o să ne dea, vedem cum vom reuși din resurse proprii”, a spus Cătălin Rotea.

În altă ordine de idei, Cătălin Rotea a subliniat că Spitalul Orășenesc Balș va scoate la concurs, în perioada următoare, zece posturi pentru diverse specialități medicale.

Actualul primar al orașului Balș a fost managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina timp de trei ani. În această perioadă, cea mai mare unitate spitalicească din județ a efectuat investiții de circa 66 milioane de lei, bani pe care Consiliul Județean Olt i-a pus la dispoziție.

Politica