sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pașaport de vaccinare sau certificat de vaccinare? Diferența dintre cele două

Miniștrii pentru afaceri europene ai celor 27 de state membre au început ieri discuțiile despre emiterea unor certificate de vaccinare. Subiectul va fi și joi pe agenda liderilor europeni, care se reunesc prin videoconferință. Executivul european lucrează la asigurarea colectării electronice a datelor legate de vaccinare într-un formular comun.

Între pașaportul de vaccinare și certificatul de vaccinare sunt însă diferențe, iar despre acestea a vorbit la Digi24 Cristi Pitulice, consultant în turism.

„Pașaportul ar însemna uniformizarea tuturor cetățenilor cel puțin la nivel european, dacă nu mondial în ceea ce privește crearea unei baze de date unice la nivel global cu vaccinarea anti-Covid. Din perspectiva liderilor europeni și a ONU, s-ar încălca însă despre drepturile omului, acelea de a păstra informațiile personale, cele din domeniul sănătății, la tine acasă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Însă, pe de altă parte, aceste adeverințe se emit de fiecare stat în parte într-o formă organizată, specifică fiecărui stat în parte, și poate fi prezentată la destinație sau la îmbarcarea în avion de către orice cetățean, cel puțin la nivelul UE.

Este diferență foarte mare între ele. Noi avem acea adeverință prin care ne-am vaccinat pe care o prezentăm fără probleme. Înainte prezentam testul PCR negativ”, a spus consultantul în turism.

Grecia a propus un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a ușura călătoriile devastate de pandemie. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber și a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene, a relatat Euractiv.  „Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că este foarte important să se sublinieze faptul că vaccinarea este voluntară și astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel cum este în momentul de față cu testele Covid.

„Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie, s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat la Digi24 că, la nivelul Uniunii Europene, există o directivă privind dreptul la liberă circulație și ședere în UE prin care este prevăzută și situația de excepție prin care se pot impune restricții de la aceste drepturi, pentru a se proteja sănătatea publică. Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare, a spus acesta.

Politica