vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Șomajul tehnic va fi acordat până la jumătatea anului viitor, iar Horeca primește despăgubiri

Guvernul României a adoptat azi mai multe acte normative care reglementează o serie de măsuri pentru ajutorarea firmelor afectate de pandemie și pentru sprijinirea angajaților. Printre măsuri se numără și prelungirea șomajului tehnic și a programului flexibil de lucru, ajutoare de stat pentru restaurante, compensarea chiriei pentru magazinele din centrele comerciale, bani pentru primării și subvenții pentru agricultori.

Acordarea șomajului tehnic va fi prelungită până la jumătatea anului 2021, a declarat Violeta Alexandru, ministrul Muncii, în ședința de Guvern de vineri. Aceasta a mai anunțat că va fi prelungită și măsura privind programul flexibil de lucru, potrivit libertatea.ro.

„Avem două acte normative, o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de Guvern pentru prelungirea şomajului tehnic până la jumătatea anului viitor, respectiv pentru prelungirea măsurii privind programul flexibil de lucru, adică Kurzarbeit‟, a spus Alexandru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, sectorul Horeca – hoteluri, restaurante, cafenele – va primi ajutoare de stat. Guvernul va adopta o schemă prin care este compensată 20% din diferența între cifra de afaceri pe anul 2019 și cea din 2020. Schema a fost în dezbatere de mai mult timp și a fost citită în primă lectură în Guvern în data de 25 noiembrie. Suma maximă ce va putea fi accesată va fi de 800.000 de euro și vor exista 50.000 de beneficiari.

Pe ordinea de zi a Guvernului se mai află și un proiect privind compensarea chiriilor pentru magazinele din mall-uri pentru perioada când acestea au fost închise, potrivit Danielei Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei. Aproximativ 3.000 de firme vor primi granturi pentru a-şi acoperi 50% din costurile chiriei. Ajutoarele nu pot depăşi 800.000 de euro pe fiecare firmă. Bugetul total al schemei este de 160 de milioane de lei.

Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, a anunțat că Guvernul va acorda 743 de milioane de lei autorităților locale pentru a fi plătite indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi şi salariile asistenţilor personali. Obligația de a plăti aceste ajutoare din bugetele locale a fost adoptată în timpul guvernării PSD, însă Ștefan cere schimbarea mecanismului.ale a sumelor pentru plata indemnizaţiilor.

Un alt proiect de pe ordinea de zi este schema de ajutor prin care accizele la motorină sunt compensate pentru agricultori. Numărul de beneficiari este de 17.540, iar suma necesară schemei este de 176 de milioane de lei, potrivit lui Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Acesta a mai spus că schema se va prelungi până în 2023.

Politica