sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Guvernul acordă părinților zile libere ca să-și supravegheze copiii, pe perioada cât școlile sunt închise

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea privind aprobarea ordonanței de urgență prin care se acordă zile libere pentru părinți, în vederea supravegherii copiilor în cazul suspendării cursurilor școlare, din cauza epidemiei de Covid, informează Agerpres, potrivit libertatea.ro.

Prevederile legii se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;

Policlinica Buna Vestire Craiova

celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Deputații au introdus în lege și condiția ca locul de muncă ocupat să nu permită munca la domiciliu sau telemunca. Prin excepție, beneficiază de prevederile legii și părinții copiilor de până la 12 ani, care suferă de o boală cronică, indiferent dacă activitățile didactice au fost sau nu au fost limitate ori suspendate. Angajatorul este obligat să acorde zilele libere, dacă angajatul solicită acest drept.

Există însă și excepții unde este nevoie de acordul angajatorului. Este vorba despre angajații din sectorul energetic național, din unităţile cu foc continuu, din unităţile de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din reţeaua de transport feroviar, din unităţile care asigură transportul în comun şi serviciul de salubrizare a localităţilor, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, din unităţile de comerţ alimentar, servicii financiare, distribuţie de carburanţi, producţie şi distribuţie de medicamente şi echipamente sanitare, precum şi în cazul personalului din unităţile farmaceutice.

Angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere. În cazul în care unul dintre părinți lucrează în aceste domenii, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată.

Politica