joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Studiu. Oboseala post-COVID, resimţită timp de 10 săptămâni după vindecare

Oboseala este unul din simptomele iniţiale cele mai comune la persoanele infectate cu noul coronavirus şi deşi consecinţele pe termen lung ale bolii încă nu au fost bine studiate, există preocuparea ca virusul să declanşeze un sindrom de oboseală postvirală, relatează EFE, citată de Agerpres.

Potrivit uni studiu, 52,3% dintre cei infectați au resimţit o stare de oboseală cel puţin 6 săptămâni după contractarea bolii COVID-19 şi doar 42,2% dintre pacienţi au declarat că se simt perfect sănătoşi.

Studiul relevă, de asemenea, că nu există vreo legătură între gravitatea bolii COVID-19, necesitatea spitalizării sau markerii inflamaţiei şi probabilitatea de a resimţi o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit autorilor, starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecţilor feminini.

Participanţii la studiu au fost 54% femei şi 46% bărbaţi având toţi o medie de vârstă de 49,5 ani: 55,5% dintre ei au fost internaţi la Hospital St. James din Dublin, în timp ce restul au fost trataţi ambulator.

Pacienţii au fost evaluaţi 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic în cazul pacienţilor trataţi ambulator.

Politica