vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lupta cu virusul: „Covid-19 se mişcă mult mai repede decât durează birocraţia”

Numărul doljenilor infectaţi cu coronavirus este în continuă creştere, iar locurile din spitale par să fie insuficiente. Nu pentru că ar fi multe cazuri care ar necesita tratament în spital, ci pentru că aşa prevede legislaţia. În plus, tot mai multe cadre medicale se infectează cu noul coronavirus, iar managerii spitalelor fac angajări pentru a face faţă. Aşa se întâmplă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova.

La Secţia de Terapie Intensivă a SCJU Craiova lucrează 240 de oameni. 24 dintre aceştia au fost confirmaţi cu coronavirus în doar o săptămână, în urma testelor periodice făcute de unitatea medicală inclusiv în sectorul non-Covid. Pentru a face faţă solicitărilor, conducerea spitalului face angajări. În plus, toţi pacienţii care ajung în ATI la SCJU Craiova vor fi trataţi ca suspecţi de coronavirus.
„Am constatat că mulţi dintre cei care nu au simptome s-a dovedit apoi că aveau coronavirus. Pentru a evita transmiterea virusului, vom trata toţi pacienţii ajunşi la ATI ca suspecţi de coronavirus. Vor fi toţi testaţi. În ceea ce priveşte personalul, 24 de angajaţi au fost depistaţi pozitivi într-o săptămână”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Laurenţiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova.
Aşa cum Jurnalul Olteniei v-a informat deja, conducerea spitalului încearcă să achiziţioneze cu fonduri europene un nou flux de diagnosticare Real Time PCR, pentru a creşte numărul testări, în prezent putând fi făcute 450 de teste pe zi. Procedurile sunt însă de durată.
„Covid-19 se mişcă mult mai repede decât durează birocraţia la noi. Sperăm să primim cât mai repede finanţare, dar chiar şi aşa ne aşteptăm să dureze până vom reuşi să facem achiziţia, pentru că trebuie respectate o serie de proceduri legale”, ne-a mai declarat Ivanovici.
Pentru a face faţă fluxului de pacienţi, conducerea spitalului face şi noi angajări de asistenţi, dar şi infirmieri, fiind vorba despre personal aflat în prima linie în lupta cu Covid-19.
În ceea ce priveşte locurile din spitalele doljene pentru pacienţii Covid-19, autorităţile spun că avem aproximativ 500. Pacienţii gravi nu le acoperă, însă doljenii suspecţi de coronavirus sunt cei care, de multe ori, ţin paturile ocupate. De exemplu, spun reprezentanţii instituţiilor doljene abilitate, la Spitalul de Infecţioase se fac zilnic 60 de internări, pentru ca mai apoi pacienţii să fie externaţi, fie pentru că se infirmă prezenţa coronavirus, fie pentru că sunt forme uşoare ale bolii care nu necesită spitalizare.
Pentru ca spitalele Covid să poată trata pacienţii care au nevoie, celelalte unităţi medicale din judeţ ar urma să primească suspecţi de coronavirus, în acest sens urmând să creeze fluxuri separate de internări.
Tot pentru a face faţă tratării pacienţilor cu coronavirus, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova, spital dedicat Covid-19, ar urma să achiziţioneze oxigen fără licitaţii în perioada noiembrie 2020-aprilie 2021. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dolj a aprobat recent o solicitare în acest sens a conducerii unităţii medicale. La fel ar urma să se întâmple şi pentru eliminarea deşeurilor periculoase.
În solicitarea transmisă CJSU conducerea spitalului a menţionat că este „o măsură strict necesară, întrucât perioadele de aplicare a procedurilor de licitație deschisă, licitație restrânsă, negociere competitivă sau procedură simplificată nu pot fi respectate din motive de extremă urgență”.
Miercuri, alţi peste 200 de doljeni au fost raportaţi cu coronavirus. Numărul total al doljenilor infectați de la începutul pandemiei este de peste 4.800, iar 106 au decedat.
Situaţia raportată de Prefectura Dolj, la data 21.10.2020, ora 9.00:
• Nr. total teste efectuate – 43.384
• Nr. teste pozitive din 20.10.2020 – 201
• Nr. internați infecție COVID – 19 Spital Boli Infecţioase – 305 / 294 din Dolj
• Nr. internați infecție COVID – 19 Spital Județean de Urgență – 12 / 12 din Dolj
• Nr. internați infecție COVID – 19 Spital Neuropsihiatrie – 19 / 3 din Dolj
• Nr. internați infecție COVID -19 Spital Municipal Filantropia – 54 / 54 din
Dolj
• Nr. internați infecție COVID -19 Spital Municipal Băilești – 10 din Dolj
• Nr. total cazuri confirmate – 4.806
• Nr. total de persoane vindecate – 3.185.

Politica