joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Povestea bunului samaritean Iorgu Boștină, ctitorul bisericii cu hramul „Sfânta Parascheva” din Schela Nouă

Cu ajutorul lui Dumnezeu, un om minunat a făcut o minune în Mehedinți!  Biserica mehedințeană cu hramul Sfânta Parascheva din Parohia Schela Nouă  din Drobeta Turnu Severin s-a ridicat semeaţă către cer într-un timp record datorită unui creştin care se odihneşte în Rai din anul 2001. Povestea ce nu trebuie uitată a acestui sfânt lăcaș de cult este pe cât de unică, pe atât de minunată. Imigrantul Iorgu Boştină nu a uitat de meleagurile natale cânt , prin trudă  și sudoare, din sărac lipit pământului,   a ajuns  om bogat în San Francisco. Auzind că nu sunt bani pentru construirea unei biserici „nea Iorgu”, cum îi spuneau localnicii, a scos din buzunar bani grei pentru construirea unui lăcaş sfânt. Omul a murit fără să-şi vadă visul cu ochii, însă   a avut grijă să lase prin testament suficienţi bani pentru terminarea bisericii.   Este vorba de peste 450.000 de dolari care au fost transferaţi din California-SUA în contul parohiei din România. Mehedințeanul care fugise din țară de sărăcie pe timpul lui Ceaușescu a avut dorința ca biserica ce avea să se ridice  pe meleagurile copilăriei sale să poarte hramul „Sfânta Parascheva”, în amintirea mamei sale dragi, care se numea Parascheva. O altă dorință a fost aceea că, în momentul în care i se vor sfârși zilele pe pământ, el nu vrea să fie înmormântat în SUA, ci să fie adus în țara lui natală, România. Nea Iorgu a lăsat cu limbă de moarte să fie îngropat creștinește în cimitirul din Schela Nouă, nicidecum în cavou de beton sau marmură și fără nici un fel de fală, ci ca orice om simplu, să fie îngropat direct în pământ, în țărână… Dumnezeu i-a auzit dorința bunului samaritean și întocmai i-a făcut voia…

O biserică de pomină
Biserica impunătoare din cartierul severinean Schela Nouă a fost sfinţită în prezenţa episcopului Nicodim Gorjeanul şi a unui puhoi de enoriaşi, prilej cu care întreaga asistenţă l-a elogiat pe răposatului Iorgu Boştină, omul care a donat pentru construirea lăcaşului sfânt aproape toată agoniseala de o viaţă. Este vorba de peste 450.000 de dolari. Printre lacrimi de bucurie credincioşii şi-au adus aminte de generosul creştin care acum se odihneşte în tihnă în cimitirul din cartier. Cu banii acestui om deosebit preotul de atunci, Emilian Tuţă şi consiliul parohial au demarat înălţarea unei biserici cum rar se poate vedea acum la Mehedinţi. Construcţia în stil brâncovenesc are o înălţime de 26 m, iar soclul şi scările s-au clădit numai din granit. Ca o premieră în judeţ, biserica este acoperită numai cu tablă de cupru. Zidurile de cărămidă au o grosime de 0,80 m, iar cele trei turle semeţe în formă de cruce sunt prevăzute cu clopote din bronz şi argint. Instalaţia de încălzire a fost proiectată după o metodă germană şi este amplasată sub pardoseala de marmură. Picturile interioare sunt executate de maestrul Dumitru Bănică cunoscut ca restaurator de monumente istorice, iar mobilierul a fost adus de la meşterii din zona Sighetul Marmaţiei şi Târgu Neamţ. Întreaga curte a  bisericii este pavată iar gardul împrejmuitor  s-a confecţionat din piatră de Mala şi fier forjat galvanizat. În plus toate obiectele de cult din interior au fost aduse din Grecia.
„Sfinţirea bisericii cu hramul Sfânta Paraschiva, aşa cum o chema pe mama domnului Iorgu Boştină, a fost ceva unic la Severin. Ceea ce vedeţi este ctitoria unui mare om, Iorgu Boştină, care a strâns avere nu pentru buzunarul lui ci pentru un lăcaş sfânt”, ne-a povestit preotul Emilian Tuţă, omul care susţine că Dumnezeu i l-a scos în cale pe generosul Iorgu Boştină.

Povestea creştinului care se odihneşte în rai
Prin anii 1960 din cauza regimului comunist şi pentru a duce o viaţă mai bună, tânărul Iorgu Boştină din Schela Cladovei sau Schela Nouă a trecut fraudulos Dunărea şi a părăsit România stabilindu-se pentru o bună bucată de vreme într-un stat prosper din Europa. Sărac fiind a muncit pe rupte şi cu banii obţinuţi dar şi cu puţin noroc a reuşit să ajungă în SUA. A ales San Francisco unde a pus bazele unei afaceri industriale care pe zi ce trece a început să prospere. Ajuns om bogat, Iorgu Boştină nu a uitat niciodată locurile natale şi după Revoluţie a început să vină tot mai des acasă la Mehedinţi. Preotul Emilian Tuţă ne-a declarat că l-a cunoscut pe Iorgu Boştină în 1996 când acesta venise la Schela Cladovei la parastasul mamei sale Parascheva care încetase din viaţă cu câteva luni în urmă. Fiindcă se zbătea din răsputeri să construiască o biserică căreia abia îi săpase fundaţia, părintele nu a pierdut prilejul de a-i solicita, cu smerenie, un ajutor financiar, explicându-i că pe aici oamenii sunt săraci şi nu prea au bani.
„Domnul Iorgu Boştină a acceptat cu plăcere şi de atunci mi-a trimis în tranşe la câte 4-5 luni câte 4-5 mii de dolari. Cum primeam banii cum făceam câte ceva însă nu puteam angaja lucrarea printr-un contract ferm căci nu aveam siguranţă. Tot în acea perioadă domnul Boştină mi-a trimis bani să fac gard de ciment de jur împrejurul cimitirului căci văzuse dumnealui cum animalele pasc nestingherite pe morminte. Cu timpul prietenia dintre noi doi s-a întărit şi mai mult”, ne-a povestit preotul Emilian Tuţă. Din nefericire în anul 2001, Iorgu Boştină a încetat din viaţă la San Francisco în urma unui atac de cord. La dorinţa acestuia de pe patul de moarte, de a fi înmormântat pe meleagurile natale, în cimitirul Schela Nouă din România, a contribuit foarte mult o grămadă de merit din partea Mitropolitului Olteniei, pe atunci Î.P.S. Teofan Savu, act care a fost trimis în SUA şi pe baza căruia corpul neînsufleţit al defunctului a putut fi repatriat la trei săptămâni după deces. În acest fel Iorgu Boştină a fost adus cu avionul în sicriu de zinc şi înmormântat în cimitirul Schela Nouă, aşa cum şi-a dorit, nu în cavou ci direct în ţărână. Oamenii l-au plâns cu durere fiindcă făcuse multe pentru biserică însă construcţia nu se finalizase şi mai era nevoie de mulţi bani. Înainte de a muri însă, Iorgu Boştină s-a gândit la acest lucru şi a lăsat prin testament cea mai mare parte a agoniselii sale. Preotul Emilian Tuţă ne-a povestit că în iarna aceluiaşi an, către Parohia Schela Nouă a venit o adresă de la Curtea Supremă de Justiţie din California în care se specifica că este beneficiara unui testament din partea cetăţeanului româno-american Iorgu Boştină.
„În primă fază am primit din SUA în contul bisericii suma de 265.000 dolari apoi executorul de testament mi-a spus să documentez cu acte şi imagini video ce am construit deja, pentru a primi şi restul de bani care se opriseră ca taxe şi impozite la testament. În acest fel ne-au mai intrat în cont încă 125.000 dolari deci în total au fost 390.000 dolari. Dacă stau să adaug şi sumele pe care ni le-a donat cât a trăit pot spune că domnul Iorgu Boştină a contribuit cu aproape 450.000 dolari. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest om minunat”, ne-a spus preotul Emilian Tuţă.
De câţiva ani buni preotul nu mai păstoreşte această parohie. Pentru merite deosebite și vrednicie, părintele Emilian Tuță a fost promovat de către Mitropolia Olteniei într-un loc în care, poate e nevoie să-i mai apară în cale  un nou samaritean, la fel de bun precum nea Iorgu Boștină…

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica