vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Muzeu al satului în curtea casei

Ana Lupu, o profesoară pensionară din judeţul Gorj a reuşit să clădească în curtea casei sale, din comuna Bălăneşti, un muzeu al satului, care a fost atestat de instituţiile de specialitate. Muzeul „Sfânta Ana“, aşa cum este denumit, figurează în catalogul Institutului Naţional al Patrimoniului.

Casa care adăposteşte muzeul este tradiţională, fiind realizată cu materiale specifice vremurilor străvechi.

Sute de obiecte străvechi, de mare valoare sunt adunate aici: „Sunt aproape toate dispozitivele pentru ţesut, de la război până la maşină de depănat, obiectele rezultate din această îndeletnicire (velinţe, covoare de pus pe perete, cergă), mobilier, sobă cu plită, lăzi de zestre, cufere, geamantane, oale, tuciuri, coşuri, baniţe, botă, lămpi de iluminat, nelei etc.“, explică Ana Lupu, potrivit adevarul.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cel mai valoros şi vechi obiect din muzeu este un covor popular. „Este o scoarţă din comuna Bălăneşti, care cred că are, din spusele nepoatei proprietarei, 150 de ani. A fost apreciată de către  specialişti şi cuprinde motive din zona satului nostru“, explică fosta profesoară.

Printre obiectele din Muzeul „Sfânta Ana“ este şi o cruce de un secol găsită în pod. „Înainte, oamenii erau mult mai familiarizaţi cu moartea decât suntem noi. Îşi făceau crucea şi sicriul singuri şi le păstrau în pod pentru momentul trecerii“, mărturiseşte femeia. Ea se ocupă singură de administrarea muzeului, de conservarea pieselor şi de toate lucrările necesare.

O mare parte din obiectele deţinute în cadrul muzeului reprezintă o moştenire de familie. „Aici este un material din care se făceau pantalonii bărbaţilor. Este vorba de in. Atunci când mergeau la muncile câmpului purtau pantalon din acest material.

Primii vizitatorii au fost elevii şi profesorii veniţi din Italia, Franţa şi Grecia într-un program Erasmus. „A fost deosebit de frumos. Am prezentat şi meşteşugurile, având invitaţi şi meşteri. Le-am oferit un ceaun cu sarmale şi cozonac. Au mâncat cu linguri din lemn. Au spus că au fost încântaţi“, a mai spus fosta profesoară.

foto: Adevărul

Politica