joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sondaj. Rata şomajului va creşte, salariile vor rămâne constante, iar leul se va deprecia

În intervalul 22 septembrie-03 octombrie, Bucharest Business School, alături de platforma Project-E.ro, a efectuat o cercetare în rândul absolvenţilor şi cursanţilor programului EMBA Româno-Canadian. Aceasta este prima ediţie a cercetării cu privire la Încrederea în economie şi în condiţiile de business, realizată în rândul comunităţii de absolvenţi şi studenţi ai programului Executive MBA Româno-Canadian. Această cercetare va fi publicată periodic la începutul fiecărui trimestru, notează Adevărul.

Absolvenţilor şi cursanţilor programului EMBA Româno-Canadian le-a fost adresată rugămintea să evalueze evoluţia a 19 aspecte, precum: Încrederea managerilor în legătură cu condiţiile actuale de desfăşurare ale afacerilor companiilor pe care le reprezintă, Condiţiile macroeconomice, Evoluţia monedei naţionale faţă de euro, Evoluţia preţului Bitcoin, Piaţa imobiliară, Salarizarea, Rata şomajului.

Principalele rezultate ale sondajului aferent acestui semestru:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • Încrederea în mediul de business din România în condiţiile curente şi viitoare, pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 71.17 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală).
  • Încrederea în perspectivele pieţei forţei de muncă în condiţiile curente şi viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 54.81 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală).
  • Încrederea în mediul de business pentru compania în care activează, în condiţiile curente şi viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 63.44 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală).
  • 57% dintre respondenţi se aşteaptă ca salariile să rămână constante în următoarele 12 luni.
  • 48% dintre respondenţi anticipează că ROBOR 3M se va situa între 2%-3%, în următoarele 12 luni
  • 77% dintre respondenţi se aşteaptă ca rata şomajului să crească în următoarele 12 luni.
  • 64% dintre respondenţi aşteaptă o înrăutăţire a condiţiilor macroeconomice în următoarele 12 luni.
  • 38% dintre respondenţi nu se aşteaptă la modificări importante în ceea ce priveşte preţul imobiliarelor în următoarele 12 luni, iar 25% se aşteaptă la o creştere.
  • 86% dintre respondenţi se aşteaptă la o depreciere a leului în următoarele 6 luni şi 83% aşteaptă o depreciere şi pentru orizontul de 12 luni.
  • 59,8% dintre respondenţi anticipează o scădere economică de minimum 4%.
  • 61% dintre respondenţi se aşteaptă la o evoluţie constantă sau ascendentă a preţului Bitcoin în următoarele 6 luni.
  • 84,4% dintre respondenţi consideră că în următoarele 12 luni vom avea o situaţie hibrid în care se va munci atât de la distanţă, dar şi la birou. Doar 57% se aşteaptă la o evoluţie constantă sau ascendentă a consumului pentru următoarele 12 luni.
  • 69% se aşteaptă la o diminuare a călătoriilor în interes de serviciu pentru următoarele 12 luni.
  • 56% se aşteaptă la o menţinere constantă sau chiar la o creştere a profitabilităţii companiei în care lucrează (17% aşteaptă o creştere).
  • 78% se aşteaptă să păstreze sau să diminueze planurile de investiţii pentru următoarele 12 luni.
  • 36% se aşteaptă la o conservare a cifrei de afaceri, iar 37% se aşteaptă la o scădere a acesteia. 

Comunitatea absolvenţilor şi studenţilor programului Executive MBA Româno-Canadian numără peste 1.000 de manageri. Colectivitatea de respondenţi este reprezentată de manageri cu experienţă semnificativă în majoritatea sectoarelor de activitate, aceştia ocupând poziţii de conducere în companii româneşti, multinaţionale sau chiar în organizaţii din mediul public. Membri ai comunităţii de studenţi şi absolvenţi ocupă poziţii de conducere până la nivelul de director general, în companii aflate în top 3 al segmentului în care activează.

Politica