vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cele mai rele combinaţii alimentare. Ce nu trebuie să mănânci niciodată împreună la aceeaşi masă

Deşi gusturile s-au rafinat mult în ultimii ani, iar meniurile au devenit tot mai sofisticate şi diversificate, oamenii fac greşeli mari când vine vorba despre alimentaţie. Unele combinaţii sunt adevărate bombe calorice, pe care ar fi bine să le evitaţi.

În funcţie de timpul diferit de digerare, alimentele sunt împărţite pe grupe, iar acesta este primul principiu de care trebuie să ţinem cont când mâncăm, pentru a avea în farfurie alimentele corecte.  

De exemplu, combinaţia de proteine (carne) şi carbohidraţi (cartofi, pâine) e dezastruoasă pentru stomac. Sucurile gastrice abia pot face faţă digestiei, iar alimentele vor fermenta în stomac. Astfel apar balonarea şi flatulenţa. Ideal este să combinaţi proteinele (din carne, lactate, brânzeturi) cu legume.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fructele sunt alimentele care se digeră mai repede, însă atunci când le combini cu alte alimente timpul se măreşte. Ele fermentează şi apare senzaţia de balonare. De aceea nu ar trebui niciodată consumate ca desert la masă, ci ca gustare, între mese, singure, neasociate cu alte produse. Se pot consuma fie cu cel puţin o oră înainte de masă, fie la trei ore după masă.

Apa trebuie băută la temperatura camarei, nu foarte rece, în cantităţi mici şi pe parcursul întregii zile. De asemenea, apa se bea între mese, niciodată în timpul mesei, pentru că ea diluează sucurile gastrice şi încetineşte digestia.

O altă combinaţie nefastă este aceea dintre două tipuri de proteine: de exemplu, carne şi brânză sau ouă şi carne. Da, puiul cu sos gorgonzola e delicios, la fel şi ouăle ochiuri cu bacon (aici intră în combinaţie şi grăsimile), dar e bine să apară în meniu cât mai rar. O masă bogată în proteine este greu digerată, sistemul digestiv depune efort, ceea ce înseamnă mai puţine energie pentru organism. Iar când organismul e lipsit de energie, cere zahăr.

Grăsimile şi carbohidraţii nu fac nici ele casă bună… pentru stomac. Cartofii prăjiţi sau pâinea cu unt sunt, de asemenea, preferatele oamenilor din întreaga lume, dar recomandarea specialiştilor este să le consumăm rar. Atunci când consumăm cantităţi mari de grăsimi, tranzitul intestinal încetineşte, iar digestia devine greoaie. Cele mai recomandate grăsimi sunt cele provenite din uleiul de măsline sau acizi graşi din avocado, somon, seminţe, nuci etc.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Politica