marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ANIȘOARA STĂNCULESCU, candidat PMP la Primăria Craiova: „Am soluții viabile pentru transportul și distribuția energiei termice în Craiova”

An după an, orașul nostru se confruntă cu aceleași probleme legate de energia termică, mai ales la venirea sezonului rece.
Vin la primărie să aplic soluția cea mai bună, cea care este benefică peste tot în marile orașe europene.
De ce nu e bună soluția descentralizată cu centrale termice de cartier sau centrale termice de apartament?
Iată pe scurt câteva argumente greu de combătut:
⦁ Crește poluarea în interiorul orașului (mai multe coșuri de evacuare a gazelor arse) iar noi toți vorbim de Craiova – oraș verde!
⦁ Are o eficiență mult scăzută față de un grup în cogenerare, grup ce produce atât energie termică cât și energie electrică.  
⦁ Va genera consumuri mult mai mari de combustibil fosil (gaze naturale) față de variantă centralizată, ori tendința europeană este „0” emisii de CO2 până în 2050!
⦁ Bulversează tot orașul! Alimentarea cu gaze naturale pentru întreg orașul Craiova ar trebui reproiectată ca să facă loc pentru alimentarea cu gaz a centralelor de cartier sau a miilor de centrale individuale.
Care e PLANUL MEU pentru eficientizarea sistemului centralizat?
Am un plan pe care l-am construit împreună cu specialiști care mă vor ajuta ca primar să îl pun în practică. Iată principalele puncte ale acestui plan:
⦁ Trecerea rețelei primare de agent termic (conducte subterane și supraterane -140 km) din proprietatea Complexului Energetic Oltenia în proprietatea Primăriei Craiova, prin înființarea unei societăți noi împreună cu fosta societate Termo Craiova, aflată în insolvență, cu Ministerul Economiei și Consiliul Local Craiova. Numai în acest fel se vor atrage fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea rețelei de agent primar care, în prezent, are pierderi de agent termic de 20%.
⦁ Construirea unui nou grup pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficiență la CET Craiova. Numai în acest fel se va elimina complet cărbunele din CET și se va reduce masiv poluarea actuală cu praf, emisii de oxizi de azot și sulf. Emisiile de CO2 vor fi reduse cu 60%. Un lucru important: Grupul energetic nou în cogenerare are deja studiul de fezabilitate întocmit și se poate aplica la Comisia Europeană pentru finanțare din Fondul de Modernizare constituit conform art.10d din Directiva CE nr.410/2018.
⦁ În paralel cu construcția grupului nou pe gaze, obiectivul meu este să facilităm montarea pe fiecare bloc, pe fiecare proprietate, a unor panouri solare astfel încât apa caldă să fie asigurată în acest mod cel puțin în timpul verii, reducând astfel consumul de gaze naturale și implicit poluarea în municipiul Craiova. (spre exemplu, în Turcia – Antalya – nu există casă, bloc care să nu aibă panouri solare pe acoperiș). Acest proiect are finanțare 100% din fonduri europene!
Parte a Planului Meu este și materializarea ideii că energia termică poate fi asigurată și prin reciclarea deșeurilor menajere și transformarea lor în agent termic ca un aport consistent la încălzirea orașului.
Cum văd eu managementul deșeurilor în Craiova?
Un management eficient al deșeurilor, adaptat orientărilor europene presupune: realizarea infrastructurii pentru colectare selectivă, colectarea selectivă generalizată în vederea reciclării, introducerea tehnologiilor noi de prelucrare (piroliza, de exemplu) a tuturor categoriilor de deșeuri municipale.
Gropile de gunoi ale municipiului Craiova sunt aproape pline sau se vor umple în scurt timp. O tonă de deșeu menajer procesat prin tehnologia de piroliză generează:
⦁ 300 kg ulei de piroliză, cu un preț mediu de 300 Eur/t
⦁ 400 kg de biochar, cu un preț mediu de 84 Eur/t
Prin urmare, o tonă de deșeu generează venituri de peste 100 euro prin valorificarea uleiului de piroliză și a biocharului rezultate.
Surse de finanțare sunt multiple. Totul este ca voința politică și expertiza să lucreze împreună pentru accesarea lor. Iată 4 din aceste surse:
– POS Mediu, Axa prioritară 2 – Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate istoric.
– POIM Axa prioritară 3 – Dezvoltarea infrastucturii de mediu în condiții de management eficient al resurselor.
– Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD).
– Mecanismul de redresare și reziliență (MRR)
Sunt Inginerul Anișoara Stănculescu și candidez din partea PMP la funcția de Primar al municipiului Craiova.
#ÎnServiciulDumneavoastră
#PentruCraiovaTuturor
REDUCEM POLUAREA! ASIGURĂM CONFORTUL TERMIC AL POPULAȚIEI!
VALORIFICĂM DEȘEURILE MUNICIPALE! CREĂM LOCURI NOI DE MUNCĂ!
Acesta este angajamentul meu pentru Craiova!

Comandat de PMP Dolj, executat de SC Inter Regional Management SRL, cod AEP 21200020

Politica