marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Weekend în alertă pentru ISU Gorj: Apele Jiului nu au fost deloc blânde

ISU Gorj a transmis prin intermediul RO-Alert un mesaj către cetăţenii din zonele de pericol vizate din judeţul Gorj cu următorul conţinut: „Atenţie, creşteri de debite cu posibilitatea depăşirii cotelor de inundaţie preconizate în perioada imediat următoare, pe cursul râului Jiu. Nu traversaţi râul prin apă şi nu vă apropiaţi de malurile acestuia. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Gorj”.
Totodată, au fost activate şi sistemele clasice de alarmare. „Au fost puse în funcţiune sistemele de alarmare a populaţiei în situaţii de urgență care au transmis, atât semnalul <ALARMĂ LA DEZASTRE> compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, cât şi următorul mesaj vocal <ATENȚIE! ATENȚIE! ACESTA NU ESTE UN EXERCIȚIU! PE CURSUL DE APĂ AL RÂULUI JIU SE VOR PRODUCE CREȘTERI DE DEBITE CU POSIBILITATEA DEPĂȘIRII COTELOR DE INUNDAȚIE ÎN PERIOADA IMEDIAT URMĂTOARE! NU TRAVERSAȚI RÂUL PRIN APĂ, NU VĂ APROPIAȚI DE MALURILE ACESTUIA ŞI NU STAȚIONAȚI PE PODURI!>”
Potrivit reprezentanților ISU Gorj, Sistemul de Gorspodărire a Apelor Gorj, Autorităţile Publice Locale din zonele vizate şi S.C. Hidroelectrica au monitorizat situaţia pentru a fi luate în cel mai scurt timp măsurile de protecţie a populaţiei.
„Având în vedere depășirea cotei de atenție și creșterea bruscă a debitulului râului Jiu, s-au luat măsurile necesare pentru a se evita eventuale probleme în zona municipiului Târgu Jiu”, au transmis la începutul weekend-ului reprezentanții Primăriei Târgu Jiu.
Cele două baraje din zona orașului au fost golite în așteptarea viiturii, care, conform autorităților, nu va crea probleme în Târgu Jiu.
Cetățenii sunt sfătuiți să nu staționeze pe poduri, să nu traverseze râul prin apă și să nu stea în apropierea malurilor.
Vineri, Defileul Jiului a fost închis. Decizia a fost luată de autorităţi ca urmare a viiturii puternice pe râul Jiu. Apa învolburată a ajuns în municipiul Târgu Jiu, iar în zona Lainici chiar a ieşit pe drumul naţional.
În localitatea lui Brâncuşi, Peştişani, apa a ieşit din matcă şi a distrus aproape totul în cale. O maşină de teren şi o rulotă au fost luate de ape ca pe simple jucării şi nimeni nu le-a mai văzut. Mai multe podeţe şi poduri au fost distruse sau afectate.
„Două podeţe au fost luate de ape, iar două poduri au fost afectate. Aceste pagube au fost înregistrate în satele Gureni, Frânceşti şi Hobiţa. Păstrăvăria Obştii a fost luată aproape de viitură cu tot peştele. O rulotă, o maşină de teren şi între 50 şi 100 de oi au fost luate de ape şi nu au mai fost găsite. Am făcut o raportare către Prefectură cu pagubele înregistrate. Am curăţat picioarele podurilor. Nu am văzut niciodată aşa ceva”, a spus Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Politica