Conecteaza-te cu noi

Dolj

Craioveanul Eduard Constantinescu, condamnat pentru tentativă de omor, la un pas de sentința definitivă

Publicat

pe

Curtea de Apel Craiova a stabilit pentru 9 iulie pronunțarea sentinței în cazul apelului declarat de craioveanul Eduard Marian Constantinescu, de 31 de ani, fiul lui Enryko Constantinescu, condamnat anul trecut la 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor. În toamna anului 2016, la clubul Krypton din Craiova, Eduard Constantinescu şi un amic au bătut rău doi craioveni, care au ajuns la spital, conform anchetatorilor. Dosarul a fost iniţial înregistrat pentru lovire şi alte violenţe, a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj stabilindu-se că este vorba despre tentativă de omor, iar Constantinescu a fost arestat în lipsă, apoi dat în urmărire internațională, fiind extrădat din Statele Unite ale Americii în februarie 2019, când a ajuns după gratii.

Bătaie cu pumnii şi sticla de vin
Reamintim că, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au cerut, în luna august a anului 2018, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele craioveanului Eduard Marian Constantinescu, acuzat de tentativă de omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în acelaşi dosar fiind cercetat şi prietenul său Paul Florin Ciovică, împreună cu care a comis faptele. Anchetatorii au reţinut următoarea stare de fapt: „în noaptea de 22/23.10.2016, în jurul orelor 01:55, în timp ce mai multe persoane se aflau în incinta clubului Kripton din Craiova, pe fondul unui conflict mai vechi, inculpatul Constantinescu Eduard Marian i-a aplicat persoanei vătămate Cătălin P. lovituri cu o sticlă de vin, în cap, cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 40-45 de zile de îngrijiri medicale. De asemenea, inculpatul Ciovică Paul Florin i-a aplicat persoanei vătămate Constantin D. lovituri cu pumnii, cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 50-55 de zile de îngrijiri medicale. (…) Având în vedere aceste aspecte, rezultate din actele medico-legale, coroborate cu declaraţiile persoanei vătămate şi ale martorilor, conform cărora, inculpatul Constantinescu Eduard Marian a lovit persoana vătămată în mod repetat, cu sticla, în cap (de două ori), una dintre lovituri fiind blocată cu mâna de persoana vătămată, iar acţiunea de lovire a acesteia a fost întreruptă de intervenţia altor persoane, în speţă există intenţia de săvârşire a infracţiunii de omor, rămasă în forma tentativei”.
Dosarul penal deschis în urma acestui scandal a fost înregistrat, iniţial, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, pentru lovire şi alte violenţe, de unde a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj la sfârşitul anului 2017. În urma extinderii cercetărilor s-a dispus, pe 3 iulie 2018, schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care se efectuează urmărirea penală faţă de Eduard Marian Constantinescu din infracţiunea de lovire sau alte violenţe, în infracţiunea de tentativă de omor. Când cei doi craioveni au fost citaţi pentru a fi anunţaţi că au dobândit calitatea de inculpaţi, anchetatorii n-au reuşit să-l găsească pe Constantinescu, motiv pentru care s-a cerut instanței arestarea în lipsă a acestuia. Tribunalul Dolj a admis cererea, iar mandatul de arestare emis în lipsă pe numele lui Eduard Constantinescu a rămas definitiv la Curtea de Apel Craiova pe 15 septembrie 2018, inculpatul fiind dat în urmărire internațională. A fost prins în SUA, de unde a fost extrădat în luna februarie 2019, ajungând în arestul IPJ Dolj. Cei doi craioveni au fost trimiși în judecată, Constantinescu în stare de arest preventiv, anchetatorii reținând, în plus, că Eduard Constantinescu este cunoscut pentru „perseverenţa infracţională”, după cum au mai arătat procurorii, fiind cercetat, din anul 2010, în mai multe cauze pentru fapte cu violenţă, contra autorităţii sau la regimul circulaţiei.
În noiembrie anul trecut, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat sentința în proces. Cei doi și-au recunoscut faptele, au cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, astfel că fiul lui Enryko a primit o pedeapsă totală de 2 ani 11 luni şi 20 de zile închisoare şi pedeapsa amenzii penale de 3.000 lei (150 zile-amenda x 20 lei), fiind dispusă suspendarea executării pedepsei închisorii, sub supraveghere pe un termen de 4 ani. În plus, acesta este obligat și la 90 de zile de muncă în folosul comunității.
În ceea ce îl priveşte pe Paul Ciovică, magistraţii au dispus încetarea procesului penal pentru lovire, dar l-au condamnat la o pedeapsă de 150 zile-amendă pentru săvârșirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Atât cei doi inculpați, cât și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au declarat apel împotriva sentinței pronunțată pe fond, cauza fiind înregistrată la Curtea de Apel Craiova în luna ianuarie.
La termenul de vineri, 26 iunie a.c., instanța de apel a anunțat că pronunțarea sentinței se va face pe 9 iulie: „În temeiul disp. art.391 alin. 1 C.pr.pen. stabileşte termen pentru deliberare şi pronunţare la data de 09 iulie 2020. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 26 iunie 2020”.

Continue Reading