vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Amânare în procesul de abuz în serviciu al fostului primar din Malu Mare

Din cauza lipsei relațiilor solicitate, Judecătoria Craiova a amânat, ieri, pentru data de 16 iunie a.c. procesul în care fostul edil al comunei doljene Malu Mare este judecat pentru abuz în serviciu. Alexandru Dicu, fostul primar, și alte 6 persoane, au fost trimise în judecată pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals, fiind acuzate că ar fi prejudiciat bugetul local cu peste 800.000 lei, prin încheierea unor contracte de achiziţii publice cu încălcarea prevederilor legale sau decontarea unor lucrări fictive sau parţial executate.

La termenul de ieri, Judecătoria Craiova a decis amânarea procesului de abuz în serviciu al fostului primar din comuna Malu Mare, Alexandru Dicu, din cauza lipsei relațiilor solicitate la termenul anterior. Următoarea înfățișare a fost stabilită pe data de 16 iunie a.c.

Reamintim că, pe 17 august 2016, în cadrul activităţilor efectuate într-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi aflat în lucru la I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, ofiţeri din cadrul serviciului au efectuat 7 percheziţii domiciliare în localităţile Craiova, Malu Mare, Cârcea, Filiaşi şi Băileşti din judeţul Dolj, Pantelimon, judeţul Ilfov, şi Drăgăneşti-Olt, judeţul Olt, la locuinţele unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că, în perioada 2009-2012 au fost încheiate contracte de achiziţii publice directe de servicii, produse şi lucrări cu mai multe societăţi cu sediul în Craiova, Băileşti şi Drăgăneşti-Olt, ocazie cu care au fost acceptate la plată facturi reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate sau nu au fost executate în realitate”, au anunțat, la momentul respectiv, reprezentanții IPJ Dolj.

De asemenea inculpatul Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare în perioada vizată de cercetări, la datele de 19.12.2011, respectiv 24.09.2012, pentru obţinerea tranşelor de finanţare aferente contractului pentru finanţare nerambursabilă încheiat cu Administraţia Fondului pentru Mediu – Direcţia Implementare Proiecte, în vederea realizării obiectivului de investiţie „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, a înaintat Administraţiei Fondului pentru Mediu documente justificative care atestau în fals efectuarea anumitor lucrări care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate, documente pe care le-a atestat şi aprobat în calitate de reprezentant al localităţii Malu Mare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au mai descoperit că, în cazul obiectivului „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, decontarea lucrărilor s-a efectuat în baza unor situaţii de plată în care au fost înscrise cantităţi de materiale mult mai mari decât cele utilizate în realitate. Situaţiile de plată atestă faptul că a fost achitată în plus, şi în mod nejustificat, suma de 519.808,92 lei. În cazul achiziţiilor de produse efectuate în perioada 2009 – 2012 (plăcuţe numere case şi nomenclatură stradală, pichete incendii, panouri avertizare, panouri intrare/ieşire localitate, staţii de autobuz) s-a achitat în plus şi în mod nejustificat suma de 61.885,84 lei către S.C. Mitdur Service S.R.L., administrată de inculpatul Constantin Petrache şi, respectiv, suma de 135.360,43 lei către S.C. Silvia Metal S.R.L., din Băileşti, reprezentată de inculpatul Gheorghe Ardeleanu.

În ceea ce priveşte obiectivele de investiţie „Reprofilare drumuri locale în comuna Malu Mare, sat Preajba, Judeţul Dolj”, respectiv strada Trandafirilor, strada Narciselor, strada Liliacului, Aleea III, Aleea IV şi Aleea V; Pietruire drumuri locale în comuna Malu Mare, sat Preajba, Judeţul Dolj, respectiv strada Bujorului, aleea I şi aleea II, executate în anul 2012 de societatea comercială al cărei reprezentant a fost inculpata Florentina Stoian, expertiza tehnică în specialitatea drumuri şi poduri efectuată în cauză a stabilit că s-a produs, în dauna bugetului local, un prejudiciu de 105.321,66 lei. Plăţile pentru cele trei societăţi au fost efectuate de inculpata Rodica Cotea, contabil în cadrul Primăriei comunei Malu Mare şi persoană responsabilă cu viza de control preventiv, prin emiterea unor ordine de plată fără a verifica existenţa obligaţiei de plată prin documentele justificative din care să rezulte plata, după cum au mai precizat anchetatorii.

Alexandru Dicu (ridicat de pe litoral, unde îşi petrecea concediul), Rodica Cotea, Florentina Stoian, Constantin Petrache şi Gheorghe Ardeleanu au fost reținuți pentru 24 ore. Prejudiciul total în acest dosar este, potrivit anchetatorilor, de 822.000 lei, din care, în cursul urmăririi penale, poliţiştii au reuşit să recupereze suma de 500.000 lei în numerar, pentru diferenţa de 322.000 lei fiind instituite măsuri asigurătorii. Cei cinci au fost prezentaţi instanţei de judecată, care a respins propunerea de arestare preventivă, plasându-i sub control judiciar, măsură revocată, la finele anului trecut.

Pe 20 aprilie anul trecut, tot Judecătoria Craiova a dispus începerea procesului, după ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a remediat rechizitoriul. Inculpații au făcut contestații, însă Tribunalul Dolj le-a respins, pe 5 iulie 2018.

Alexandru Dicu este deja condamnat definitiv la amendă penală, într-un alt dosar, pentru o încăierare electorală din 2012.

Politica