sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Statul suportă șomajul tehnic doar pentru perioada stării de urgență

Ministrul muncii, Violeta Alexandru și șeful cancelariei, Ionel Dancă, au prezentat măsurile adoptate de Guvern pentru acordarea șomajului tehnic.

Astfel, IMM-urile, persoanele fizice autorizate sau intreprinderile individuale, vor beneficia de șomajul tehnic. Valoarea pe care o acoperă statul este 75% din salariul mediu brut, adică nu mai mult de 2300 de lei. De asemenea, suma este acordată doar pentru perioada stării de urgență, potrivit digi24.ro

„Am simplificat procedura prin care companiile pot sa acorde angajaților somajul tehnic. Somajul tehnic se obține pe baza unei cereri la care se atașează lista angajaților. Documentele se vor depune la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Procedură a fost simplificată și în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plățile. În maxim 15 zile fața de 30 cât era inițial în ordonanță, agențiile județene vor livra banii (…) Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Ele se vor face direct de către AJOFM”, a declarat Violeta Alexandru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, ministrul muncii a precizat că cererile pentru perioada aferentă lunii martie, vor fi depuse la începutul lunii aprilie. 

Și sportivii vor beneficia de șomaj tehnic, a precizat ministrul muncii.

De asemenea, procedura a fost simplificată și pentru obținerea ajutorului de deces.

„Ne-am gândit inclusiv la situațiile limită, cum ar fi membrii familiei care au nevoie de acte pentru ajutorul de deces, și acest ajutor se poate solicita online”, a precizat Alexandru.

Politica