vineri, iulie 19, 2024

Ultima ora

Sport

Epidemia de coronavirus amână judecarea traficanților de persoane coordonați de „Tataie”

Având în vedere că nu mai soluționează decât cauzele urgente, judecătorii de la Tribunalul Dolj au amânat pentru data de 11 mai a.c. procesul craioveanului Iulian Preda, cunoscut drept „Tataie”. El şi alţi şase craioveni au fost arestaţi în urmă cu patru ani, pe 16 ianuarie 2016, în urma unor descinderi ale poliţiştilor BCCO Craiova şi procurorilor DIICOT Craiova, fiind acuzaţi că au făcut peste un milion de euro din exploatarea sexuală a tinerelor în Italia, însă ulterior au fost puşi în libertate, nu mai puțin de 14 persoane fiind trimise în judecată în acest caz.

La termenul de luni, judecătorii Tribunalului Dolj au anunțat că amână procesul craiovenilor acuzați de trafic de persoane coordonați de craioveanul Iulian Preda, zis „Tataie”, trimiși în judecată de procurorii DIICOT Craiova în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate, având în vedere faptul că din cauza epidemiei de coronavirus nu se mai soluționează decât cauzele urgente: “Amână judecarea cauzei la data de 11.05.2020 ora 12:00, raportat la hotărârea nr. 192/12.03.2020 a Secției pentru Judecători din cadrul CSM, Ordinul de Serviciu nr. 6/11.03.2020 şi Hotărârea Colegiului de Conducere al Tribunalului Dolj nr. 6/13.03.2020”.

Reamintim că, în urmă cu patru ani, mai exact pe 15 ianuarie 2016, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova au descins la 17 adrese din Craiova, în cadrul unei acţiuni de amploare vizând destructurarea a două grupări infracţionale organizate specializate în trafic de persoane, proxenetism şi infracţiuni cu violenţă. Potrivit comunicatului DIICOT Craiova, din cercetările poliţiştilor și procurorilor de crimă organizată craioveni a rezultat că, în perioada 2011-2016, pe raza municipiului Craiova s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 5 suspecţi, la care ulterior au aderat şi alte persoane şi care au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunii de proxenetism. S-a reţinut că membrii grupului au determinat sau au înlesnit practicarea prostituţiei pe teritoriul Italiei a mai multor persoane de sex feminin obţinând astfel importante beneficii materiale. Mai mult decât atât, pe parcursul anchetei a reieşit faptul că, în paralel, în aceeaşi perioadă, pe raza municipiului Craiova s-a constituit un al doilea grup infracţional organizat, format tot din 5 suspecţi, care, prin acte de constrângere fizică sau inducere în eroare, a racolat, transportat şi exploatat sexual mai multe persoane vătămate prin obligarea acestora la practicarea prostituţiei, pe teritoriul Germaniei (Berlin), Italiei (Roma) şi Spaniei (Barcelona). De asemenea, a rezultat că ambele grupări infracţionale erau organizate pe niveluri de ierarhizare bine definite, iar fiecare membru avea un rol infracţional prestabilit. Veniturile obţinute din activitatea infracţională desfăşurată de către cele două grupări sunt estimate la peste 1.000.000 de euro, după cum a anunţat DIICOT, printr-un comunicat. Poliţiştii au ridicat în urma descinderilor 16 persoane, pe numele cărora fuseseră emise mandate de aducere, şi le-au dus, rând pe rând, la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, pentru audieri, şapte membri ai grupării fiind reţinuţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi pentru comiterea de infracţiuni cu violenţă. Șase dintre ei, în frunte cu „Tataie”, au fost arestaţi preventiv.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procurorii DIICOT au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, în acest dosar, a nu mai puţin de 14 inculpaţi: Laurenţiu David Constantin, Gabriela Constatin, Ionela Simona Constantin, Rubinaşi Udilă, Suraj Udilă, Monica Preda, Iulian Preda, Domenik Preda, Cosmin Petrişor Ţurcan, Ionuţ Preda, Ștefana Chiriţă, Ion Bărăgan, Andreea Bologa şi Mariana Preda, cauza fiind înregistrată la Tribunalul Dolj. Judecătorii au analizat dosarul în camera preliminară, iar pe 16 septembrie 2016 au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul prin care inculpaţii sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi infracţiuni cu violenţă, s-a dispus începerea judecării procesului, toate cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi fiind respinse. Aceştia au contestat hotărârea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Dolj, iar pe 4 noiembrie 2016, Curtea de Apel Craiova a respins contestaţiile inculpaţilor, astfel că a început judecarea procesului.

Politica