joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministerul Sănătăţii ascunde neregulile din SCJU Craiova. Controale doar în scop politic?

Ministerul Sănătăţii refuză să spună ce nereguli a găsit în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al ministrului, în noiembrie anul trecut. Într-un răspuns transmis la solicitarea Jurnalul Olteniei, reprezentanţii ministerului spun că nu pot furniza informaţii pentru că ar încălca legea privind datele cu caracter personal. Însă, controlul s-a făcut tocmai după ce un deputat de la USR a prezentat presei un alt raport al unor verificări făcute pe vremea ministrului Pintea. Controlul din noiembrie a fost cerut şi de reprezentanţii PNL. Cum însă liberalii şi-au aranjat posturile în conducerea spitalului, raportul cu pricina ar putea dăuna chiar oamenilor lor.

Nu că în guvernarea PSD s-ar fi mutat munţii din loc, cum nu s-au mutat nici pe vremea în care puterea a fost a altora, dar ceea ce s-a întâmplat din noiembrie până acum nu are nici o legătură cu interesul pentru sănătatea pacienţilor, ori a medicilor care lucrează în spital.
Aşadar, problemele de la SCJU Craiova, prezentate în raportul pe care deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a putut accesa, dar a susţinut că a fost ascuns opiniei publice, fuseseră anunţate de ministrul Sorina Pintea. Şi erau probleme reale, multe dintre ele nefiind rezolvate nici până astăzi, probleme pe care noi le-am ridicat în nenumărate rânduri în articole publicate în cotidianul regional Jurnalul Olteniei.
La finele lui 2018, Sorina Pintea anunţa, public, într-o conferinţă de presă că SCJU Craiova a fost amendat cu peste 40 mii lei, de Ministerul Sănătăţii, după ce, în urma unui control s-a constatat că nu se respectă normele sanitare la Secţia de Terapie Intensivă.
În septembrie anul trecut, la Craiova, ministrul Pintea ridica şi alte probleme cuprinse în raportul Corpului de Control care a făcut verificări la Craiova, cum ar fi lipsa citostaticelor, aparatura defectă sau faptul că nu s-au cheltuit banii de la minister pentru echipamente şi aparatură medicală. „A existat foarte, foarte multă rea-voinţă”, spunea, atunci, Sorina Pintea anunţând şi că verificările vor continua peste o lună.
În octombrie însă, Guvernul PSD, din care făcea parte şi ministrul Sorina Pintea, a picat.
În noiembrie, în perioada campaniei electorale pentru prezidenţiale, deputatul USR Ungureanu a venit la spitalul din Craiova, a filmat baia de la UPU, unde, susţine el, este mizerie. Apoi a filmat personalul de la curăţenie cărând deşeurile printre pacienţi, dar şi grămezile de moloz din spatele spitalului. A publicat imaginile pe facebook şi a concluzionat: „Demisia, nenorociților!”. Apoi a prezentat presei raportul despre care Sorina Pintea dăduse detalii deja în două rânduri, susţinând că fostul ministru a ascuns informaţiile şi a cerut verificări la unitatea medicală.
Problema transportului deşeurilor este una reală, însă spitalul nu a fost conceput, la construirea lui, cu lift separat pentru aceasta.
Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, gunoiul este scos din spital pe căile de acces laterale, dar pentru că se renovează holul central, pacienţii şi aparţinătorii folosesc şi ei aceste zone.
În ceea ce priveşte molozul din curtea unităţii medicale, managerul SCJU Craiova, doctorul Eugen Georgescu, spunea că provine de la lucrări. „Deşeurile sunt de la etajele 3 şi 4 unde se fac renovări şi bineînţeles că vor fi ridicate”, ne-a declarat Georgescu.
Tot în aceeaşi perioadă, liberalii doljeni s-au arătat interesaţi de SCJU Craiova, aceştia vorbind, într-o conferinţă de presă, despre lipsa căldurii. Problemă reală la acea dată, dar pentru remedierea căreia se lucra. Au fost înlocuite pompe de căldură care trebuiau schimbate de acum 10 ani şi care nu au mai pornit.
Corpul de control al ministrului Sănătăţii, de data aceasta de la PNL, a venit, din nou, la spitalul din Craiova, pe 19 noiembrie anul trecut, când se lucra la înlocuirea pompelor de căldură. Lucrările s-au încheiat câteva zile mai târziu.
Am încercat să obţinem informaţii de la minister cu privire la rezultatele controlului din noiembrie 2019 şi am trimis o solicitare conform Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţi de interes public. Ministerul a răspuns, marţi, susţinând că raportul nu este finalizat şi că oricum nu poate da detalii, că informaţiile sunt doar pentru ochii ministrului.
„Raportul de control întocmit ca urmare a ultimei acțiuni de control desfășurată în cursul anului 2019, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, este în curs de finalizare, astfel încât nu vă putem furniza informații cu privire la cele solicitate.
Totodată, toate rapoartele de control întocmite de către Direcția Control și Integritate din cadrul Ministerului Sănătății conțin date cu caracter personal, ce intră sub incidenţa Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a directivei 95/46/CE şi Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului sus menţionat. De asemenea, raportul de control nu este un document public, el servește informării ministrului sănătății cu privire la respectarea normelor legale privind administrarea unității sanitare referitoare la aspectele consemnate în tematica de control, precum și ca suport în vederea adoptării măsurilor legale care se impun în scopul corectării deficiențelor constatate”, este răspunsul primit de la Ministerul Sănătăţii.

Concluzia – PNL preia conducerea SCJU Craiova


Tot marţi, s-a aflat că PNL şi-a pus deja director medical la spital şi că ar urma să aibă întreaga conducere a unităţii medicale.
Viceprimar al Craiovei pe vremea primarului Antonie Solomon, fost membru PDL, fost membru UNPR, trecut apoi la Pro România, mutat anul trecut la PNL, Teodor Sas este noul director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.
Surse din unitatea medicală spun că acesta ar urma să îl înlocuiască în funcţia de manager al spitalului pe doctorul Eugen Georgescu, aflat în prezent în concediu medical.
După ce această înlocuire va avea loc, mai spun sursele menţionate, Bogdan Fănuţă, fost manager al spitalului pe vremea guvernărilor USL şi PSD va lua postul de director medical.
De precizat este că, pe la mijlocul lui noiembrie 2019, după căderea guvernului PSD şi în perioada în care politicienii, alţii decât cei care fuseseră la guvernare, au început să observe situaţia de la SCJU Craiova, doctorul Eugen Georgescu a aflat că şi-a dat demisia din funcția de manager al unităţii spitaliceşti, funcţie pe care o obţinuse prin concurs. Mai exact, cineva a trimis Ministerului Sănătăţii o cerere de demisie întocmită în fals în numele său.
Eugen Georgescu a mers la Bucureşti să explice situaţia şi s-a întors de acolo manager interimar pe motiv că demisia falsă fusese deja înregistrată. Doctorul a depus plângere la Poliţie, iar cerectările sunt în curs.
„La data de 15 noiembrie a.c., managerul unui spital din Craiova a sesizat faptul că, în cursul zilei respective, pe faxul unității medicale a primit un ordin, prin care i se comunica faptul că i-a încetat contractul de management, ca urmare a unei cereri de demisie, întocmită însă, în fals, în numele său.
În cauză, polițiștii au demarat cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, urmând ca, la finalizarea acestora, dosarul penal să fie înaintat unității de parchet cu propunerile corespunzătoare”, potrivit IPJ Dolj.
Ministerul nu a suflat nici o vorbă despre această situaţie, aşa cum refuză să spună ce a găsit în spital.
Deşi, aşa cum am spus, lipsurile, mizeria din spital sunt vechi, politicienii nu s-au înghesuit să găsească soluţii, altele decât a schimba directori.
Din 2018 şi până astăzi, SCJU Craiova a avut trei manageri. Odată ce Georgescu va fi înlăturat, vom avea al patrulea manager în doi ani. Şi aceleaşi probleme.

Politica