sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Anchetă în Dolj. Mai mulţi elevi, intoxicaţi la şcoală

Zeci de elevi de la două şcoli din Dolj au ajuns, miercuri, la spital, după ce au acuzat stări de rău. Copiii s-ar fi intoxicat la şcoală, dar, deocamdată, nimeni nu ştie cu ce.

Primul incident a fost semnalat, la ora 10, la o clasă de la Şcoala Profesională Daneţi. 16 elevi, de clasa a III-a, s-au simţit rău, iar profesorii au sunat la 112. S-a activat Planul Roşu de Intervenţie.

„Imediat, la fața locului au fost trimise 3 autospeciale destinate transportului victimelor multiple, 1 autospecială de prim ajutor medical, 2 ambulanțe SAJ și autospeciala de cercetare CBRN, activitatea la fața locului fiind coordonată de grupa operativă. Ajunși la locul intervenției, salvatorii au constatat că este vorba despre 16 copii, dintre care 15 au fost încadrați în urgența tip cod verde (stabil), iar unul la urgența tip cod galben (prezenta dureri de cap, greață, vomă, etc.). Pentru o evaluare mai amplă, toți minorii au fost transportați la dispensarul medical din localitate, unde li s-a acordat ajutor medical specializat, fiind totodată supuși unui control mai amănunțit al stării de sănătate. Investigațiile medicale au relevat că toți cei 16 copii necesită să fie trimiși la unități spitalicești din municipiul Craiova, cu autospecialele de la fața locului. Precizăm că, pe întreaga durată a intervenției, toți copiii au fost conștienți, cooperanți și în afara oricărui pericol”, au transmis reprezentanţii ISU Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au făcut măsurători la faţa locului pentru a stabili dacă a fost ceva în aerul respirat de elevi, după ce s-a suspectat că elevii s-ar fi intoxicat de la substanţe cu care s-a făcut curat în şcoală, cu o zi înainte. Nimic. „Aerul inspirat nu a pus în pericol sănătatea copiilor”, potrivit ISU Dolj.

La aproape două ore şi de la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni s-a sunat la 112 – alţi copii intoxicaţi. De data aceasta, a fost vorba despre 9 elevi de clasa a IV-a şi unul de liceu. Copiii au fost aduşi la spitale din Craiova.

Şi aici ISU Dolj a făcut măsurători, rezultatul fiind acelaşi.

„În ambele cazuri mai sus prezentate, echipa specializată în intervenții la accidente chimice, biologice și radiologice/nucleare (CBRN) din cadrul inspectoratului județean pentru situații de urgență a efectuat măsurători la fața locului pentru a determina eventuala prezență a unor substanțe periculoase, precum și valorile de concentrație în aer asociate. În urma efectuării măsurătorilor, aparatele din dotarea autospecialei care au fost utilizate nu au indicat prezența vreunei substanțe periculoase”, au mai transmis reprezentanţii ISU Dolj.

La cele două şcoli au mers şi inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj în încercarea de a afla de la ce le-a fost rău elevilor, fiind recoltate diverse probe de la faţa locului.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a demarat, de asemenea, verificări în acest caz, dar, potrivit Nicoletei Liţoiu, purtător de cuvânt al insituţiei, se aşteaptă rezultatele analizelor efectuate elevilor ajunşi la spital pentru a se determina cu ce s-au intoxicat.

Şi Poliţia face verificări în acest caz.

Politica