Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Darius Vâlcov, la instanţă. Nu a recunoscut acuzaţiile

Publicat

pe

Încă un termen în procesul lui Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, fost senator de Olt şi fost ministru al Finanţelor, la Tribunalul Gorj. La instanţă, Vâlcov a afirmat că a fost supus unor presiuni politice. În acest dosar, strămutat anul trecut de la Tribunalul Olt, după ce un altul a fost strămutat acum 2 ani la Tribunalul Dolj, Vâlcov este inculpat pentru mituirea în formă continuată a unui funcționar de la Oficiul de Cadastru Olt.

Magistraţii Tribunalului Gorj au amânat, marţi, pentru 28 ianuarie procesul în care Darius Vâlcov este acuzat de dare de mită. La instanţă, fostul primar al Slatinei a negat acuzaţiile aduse şi a acuzat presiuni politice în legătură cu arestarea sa, inclusiv în ceea ce îl priveşte pe denunţătorul său, Daniel Bărbulescu, care, spune el, a făcut denunţul sub ameninţare, cu cătuşele pe masă.

Reamintim că, pe 25 iulie 2017, s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Olt cel de-al treilea dosar în care Darius Bogdan Vâlcov, fost ministru al Finanțelor și senator de Olt a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. Mai exact, procurorii secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt l-au acuzat pe Darius Vâlcov că a determinat angajații unei firme controlate de el să mituiască, ani la rând, un funcționar al Oficiului de Cadastru Olt. Anchetatorii au încheiat cercetările în acest dosar și au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați – Darius Vâlcov, Eduard Cincu, Mircea Dogaru și Elena Calotă, administratorul SC Millenium Topographica SRL la data comiterii faptelor, Vâlcov fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de instigare la dare şi luare de mită, iar ceilalți inculpați pentru infracțiunile de luare și dare de mită, în formă continuată în toate cazurile. Anchetatorii au reținut că „Darius Bogdan Vâlcov a iniţiat constituirea unui număr de 3 societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL, SC CONTIS COMPANY SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii. Întrucât nu răspundeau exigenţelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar, inculpatul a decis să coopteze în cadrul uneia dintre acestea un funcţionar de la OCPI Olt care să verifice, în prealabil, documentaţia întocmită de către angajaţii SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL – având ca activitate cadastru – astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI”.

În urma anchetei s-a stabilit că funcționarul respectiv era Eduard Cincu, care a primit lunar, timp de mai bine de trei ani, câte 1.000 de lei de la reprezentanții SC Millenium Topographica SRL. Problema este că funcționarul OCPI nu a fost niciodată angajat al SC Millenium Topographica SRL, sumele de bani fiind primite cu titlul de mită. „Inculpatul a exercitat activităţi de determinare mediată, în urma cărora alte două persoane, angajate ale societăţii controlate de acesta, i-au dat funcţionarului din cadrul OCPI, suma de 1.000 de lei lunar, în perioada ianuarie 2012 – martie 2015, bani necuveniţi, care nu erau evidenţiaţi în actele contabile, întrucât funcţionarul OCPI nu era angajat al societăţii comerciale, iar în cadrul atribuţiilor sale de serviciu aviza şi documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL Slatina“, au mai precizat anchetatorii.

Pe 22 iunie a.c., procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au anunțat, printr-un comunicat, punerea sub acuzare a inculpatului Mircea Dogaru, consilier juridic în cadrul SC Millenium Topographica SRL la data comiterii faptelor. Anchetatorii au anunțat că Dogaru a fost cel care, timp de patru luni, l-a mituit pe funcționarul OCPI Olt.

„În fapt, cu privire la acest inculpat s-a reţinut că, în perioada ianuarie – aprilie 2012, a fost cel care a remis funcţionarului public din cadrul OCPI suma de 1.000 de lei lunar“, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.
Pe 5 octombrie 2017, Curtea de Apel Craiova i-a admis lui Darius Vâlcov cererea de strămutare a cauzei la Tribunalul Gorj, instanță care, pe 8 mai 2018, a dispus începerea procesului celor patru inculpați: „constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 114/P/2016 din 24.07.2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, privind pe inculpaţii Cincu Eduard cercetat pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 289 alin.1 C.pen rap la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen., Dogaru Mircea cercetat pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 255 alin.1 vechiul C.pen rap la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 vechiul C.pen. şi art. 5 alin.1 C.pen., Calotă Sălcianu Elena Marinela cercetată pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 290 alin.1 C.pen. rap la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., Vâlcov Darius Bogdan cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 25 vechiul C.pen. rap la art. 255 vechiul C.pen. cu aplic art. 6 din Legea 78/2000 şi art. 5 alin.1 C.pen., art. 47 C.pen. rap la art. 289 C.pen. cu aplic art. 6 din Legea 78/2000 şi art. 5 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 33 lit. a vechiul C.pen. şi art. 5 alin.1 C.pen., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii”.

Inculpații au formulat contestații, însă Curtea de Apel Craiova le-a respins, astfel că a început procesul.

Vâlcov mai este judecat în alte două dosare. Unul ajuns pe rolul Tribunalului Dolj, în care este acuzat că a cerut un procent de 10% din valoarea contractelor încheiate de Primăria Slatina pentru izolarea termică a unor blocuri din municipiu, rabilitarea unor rețele de apă, dar și a centrului istoric al municipiului Slatina. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii infracţiunilor se ridică la 4.296.270 de lei; și altul pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru trafic de influenţă, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția deținută și spălare de bani, dosar în care a fost deja condamnat pe fond la 8 ani de închisoare.

Continue Reading