Rusia, exclusă din competițiile sportive majore timp de 4 ani

Rusia, exclusă din competițiile sportive majore timp de 4 ani

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a decis luni să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice timp de patru ani. Decizia a fost luată pentru a sancţiona astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei la finalul şedinţei Comitetului Executiv, desfăşurată la Lausanne, informează AFP.

Decizia implică toate sporturile, Rusia fiind acuzată că a ascuns sute de rezultate pozitive la testele antidoping ale sportivilor.

Rusia nu va putea fi prezentă cu delegaţii proprii la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, din 2020, şi nici la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022. Totuși, sportivii ruși care dovedesc că nu sunt implicați în cel mai recent caz de dopaj care afectează țara lor vor putea merge la competiții, însă sub drapel neutru.

Totodată, Rusia va putea participa la EURO 2020, unde țara dă unul dintre orașele gazdă, Sankt Petersburg, iar  UEFA nu este considerată organizatoare de competiții majore de către Agenția Mondială Antidoping.

Potrivit raportului CRC, Rusia ar fi înlăturat „sute” de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele sale trimise transmise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului.

Rușii mai au o speranță. Decizia adoptată de AMA/WADA va putea fi contestată într-un termen de 21 de zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, de către Agenţia rusă antidoping sau Comitetul olimpic rus, precum şi de orice Federaţia internaţională vizată de această hotărâre.