joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia a ales PSD. Un singur judeţ a făcut notă discordantă 

Oltenia menţine trendul ţării şi i-a trimis pe Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă în turul II al alegerilor prezidenţiale. Numai că, dacă la nivel naţional candidatul PNL la preşedinţie s-a clasat pe primul loc în preferinţele electoratului, în Oltenia voturile au mers mai mult către candidatul PSD. Un singur judeţ din cele cinci ale regiunii a făcut notă discordantă.

Aproape 273 mii dintre doljenii cu drept de vot, ceea ce înseamnă un procent mai mic de 50%, au mers duminică la urne. Cei mai mulţi dintre ei – 36,87% au votat-o pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al României. Klaus Iohannis s-a clasat pe locul al doilea în preferinţele doljenilor şi a primit aproape 32% dintre sufragii. Dan Barna a fost pe locul al treilea în Dolj cu 11,4% dintre voturi.

În cifre, clasamentul este următorul: Viorica Dăncilă – 99.080 voturi, Klaus Iohannis – 85.884 voturi şi Dan Barna – 30.630 voturi. Pe următoarele poziţii, s-au situat, în ordine: Mircea Diaconu, Toader Paleologu, Ramona Bruynseels – 6.205, Alexandru Cumpănașu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În Craiova însă, alegerile au fost câştigate de Klaus Iohannis, fiind votat 32,5% prezenţi la urne. El este urmat de Viorica Dăncilă cu 24,38% dintre voturi, iar Dan Barna a fost ales de peste 18% dintre craiovenii care au votat duminică.

Noi, cei din organizația PSD Dolj. Doamna Viorica Dăncilă este câștigătoare în județ, pentru că noi știm cum am muncit și ce am realizat aici”, a declarat președintele executiv al Organizației Județene Dolj a PSD, deputatul Ion Călin, la încheierea procesului electoral, adăugând că social-democraţii sunt optimişti cu privire la câştigarea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale de către Viorica Dăncilă.

La rândul său, preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica, a afirmat: „Președintele Klaus Iohannis are un sprijin electoral masiv. Acest vot ne responsabilizează, totodată, urmează un tur doi, în care președintele Klaus Iohannis va fi prezent în fiecare localitate, astfel încât, peste două săptămâni, să câștigăm detașat aceste alegeri”.

Şi Gorjul a ales ca Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis să intre în turul II al alegerilor prezidenţiale. Candidatul PSD a obţinut 37% din voturi, iar cel al PNL – 30%. Pe locul al treilea în preferineţele gorjenilor s-a situat Dan Barna, cu 9,8% dintre voturi.

PSD şi în Mehedinţi

Viorica Dăncilă a câştigat alegerile şi în Mehedinţi cu aproape 39,8 % dintre sufragii, fiind urmată la mică distanţă de Klaus Iohannis. Acesta a fost votat de aproape 35% dintre mehedinţenii care au mers la urne. Pe locul al treilea în judeţ s-a clasat Mircea Diaconu cu aproape 10%, după cum transmite corespondentul „Jurnalul Olteniei”, Iulian Gogonea.

Județul Mehedinți își menține statutul de județ roșu și după primul tur al alegerilor prezidențiale, chiar dacă diferența dintre candidații PSD și PNL s-a mai micșorat. După numărarea a peste 90 la sută din voturile venite din cele 290 de secții de votare de pe raza județului, situația arată o victorie a candidatului PSD, Viorica Dăncilă, cu un număr de 43.037 de voturi, din cele 108.150 de voturi valabil exprimate. Klaus Iohannis a obținut, în Mehedinți 37,680 de voturi, adică un procent de 34,84 la sută. Mircea Diaconu, a reușit să adune puțin peste 10.000 de voturi. Situația voturilor în județ este următoarea:

Viorica Dăncilă – 43.037 voturi; 39,79 la sută;

Klaus Iohannis – 37.680 de voturi; 34,84 la sută;

Mircea Diaconu – 10.552 de voturi; 9,75 la sută;

Dan Barna – 7.224 de voturi; 6,68 la sută;

Teodor Paleologu – 3.666 de voturi; 3,39 la sută.

În Județul Mehedinți, pe listele electorale permanente sunt înscriși 231.149 de alegători. Dintre aceștia, s-au prezentat la vot un număr de 109.948 de alegători. Un număr de 1.718 voturi au fost declarate nule, drept pentru care voturile valabil exprimate au fost de 108.150. Prezența la vot consemnată în județul Mehedinți a fost de aproape 48 la sută.

Acelaşi clasament a fost înregistrat în urma alegerilor de duminică şi în judeţul Olt. Viorica Dăncilă a fost votată de aproape 43% dintre oltenii care s-au prezentat la urne, Klaus Iohannis de 29,7% dintre ei, iar Mircea Diaconu a obţinut 8% din voturi.

Surpriza judeţului a venit din comuna Dobrosloveni. Aici, candidatul la prezidenţiale cu cele mai multe voturi obţinute în urma scrutinului de duminică a fost Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşanu, adolescenta care ar fi fost ucisă de caracaleanul Gheorghe Dincă. Acesta a obţinut, potrivit reporter24.info, 527 de voturi. Aceeaşi sursă arată că „pe locul doi în Dobrosloveni s-a plasat candidatul PSD, Viorica Dăncilă, cu 424 de voturi, în timp ce preşedintele Iohannis, candidatul PSD, a obţinut 261 de voturi”.

Iohannis, învingător în Vâlcea

Vâlcea este singurul judeţ din Oltenia unde Klaus Iohannis s-a clasat pe primul loc în preferinţele electoratului. Candidatul PNL a obţinut de 36,3% dintre voturile vâlcenilor prezenţi duminică la urne. Viorica Dăncilă a obținut 32,2% dintre sufragii, fiind urmată de Dan Barna cu 10%.

Preşedintele României va fi ales în urma votului din 24 noiembrie, dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă.

Politica