joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pateuri „cu brânză”, de fapt, fără

Ciorbă de pui

Mărar pui,
Pui şi ceapă,
Nu pui pui
Mai pui apă!

Epigramă de Ion Şoacă-Maglaviteanul

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rețeta cunoscutei epigrame se folosește și în patiseriile din Olt. Numai că ingrendientul lipsă nu este puiul ci brânza. Asta au constatat inspectorii sanitar-veterinari și comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma unor controale făcute în județ.

Consumatorii nici măcar nu sunt informați despre faptul că le sunt vândute pateuri „cu brânză”, de fapt, fără. În locul ingredientului principal sunt folosite grăsimi vegetale, nesănătoase.
„Au fost verificați 13 operatori economici, aplicate 11 sancțiuni din care 9 amenzi în valoare de 22.000 lei și 2 avertismente, pentru deficiențe de informare a consumatorilor și neautorizare unitate. Am urmărit ingredientele: nu poți să pui că pateul e cu brânză când de fapt este un preparat alimentar- brânză bulgărească. S-au găsit nereguli. Cel care oferă spre vânzare un produs trebuie să ofere consumatorului lista de ingrediente, fără ca acesta să fie dezinformat”, a declarat Mircea Ioniță, inspector al Comistariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Olt.
Inspectorii veterinari au prelevat probe din pateurile cu brânză.
„Au fost verificate 9 unități, laboratoare de patiserie-cofetărie, fast-food-uri, restaurante, pizzerii, fiind depistate neconformități care au fost sancționate contravențional cu amenzi de 3.000 de lei, pentru utilizarea în procesul de fabricație de specialități pe bază de adaos de grăsimi vegetale, ca materie primă la fabricarea diferitelor sortimente de produse proaspete de patiserie- pateuri, plăcinte. Acestea au fost impropriu etichetate ca fiind cu brânză și nedeclarate în denumirea produselor și în lista ingredientelor a adaosului de grăsimi vegetale”, a declarat Veronel Bolborea, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt.
Controalele la patiseriile, pizzeriile și fast-food-urile din județul Olt continuă.

Politica