joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Invitații, la partid? Auditul de la Filarmonică şi cel de la Operă, „pe circuit”

S-au făcut verificări la Filarmonica Oltenia şi la Opera Română Craiova pentru a se afla cum au fost distribuite invitaţiile la spectacolele organizate de cele două instituţii. Rezultatele ar trebui prezentate în zilele următoare, fiind acum „pe circuit”, după cum a spus primarul Craiovei, Mihail Genoiu, joi, în şedinţa Consiliului Local Municipal Craiova.

Verificările au fost făcute după ce consilierii opoziţiei, dar şi jurnaliştii au reclamat faptul că la spectacole pentru care s-au plătit bani mulţi nu s-au vândut bilete, dar au fost împărţite invitaţii, nu cetăţenilor, ci conform unor surse, membrilor unui partid. O astfel de situaţie a fost la Concertul Placido Domingo & Friends, care a avut loc în aprilie, la Sala Polivalentă din Craiova şi care a fost organizat de Filarmonica Oltenia. Spectacolul a costat aproape 3 miliarde lei vechi, dar s-a reuşit vânzarea a numai 404 bilete, adică de trei ori mai puţine decât invitaţiile distribuite. Reamintim că, directorul Filarmonicii Oltenia, Gabriel Zamfir, consideră că evenimentul a fost unul de succes, pentru că a avut like-uri pe facebook.

În şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova, consilierul Adriana Ungureanu (PNL) a solicitat, din nou, lămuriri cu privire la criteriile de distribuire a invitaţiilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Să-mi justificaţi cum pot managerii celor două instituţii, Filarmonică şi Operă să dea aceste invitaţii, întrucât Craiova are 260.000 locuitori, la cele două spectacole de la Sala Polivalentă unde nu s-au făcut deloc încasări. Să ne spună şi nouă cui au fost invitaţiile date, pe ce criterii şi cum, Curtea de Conturi, nu s-a sesizat ca aceste invitaţii date fără susţinere să le plătească managerii celor două instituţii”, a spus Adriana Ungureanu.

Bianca Predescu, consilier local (PSD) şi reprezentant în Consiliul de Administraţie al Operei Române Craiova spune că abia acum, la această instituţie urmează să fie întocmit un regulament pentru acordarea invitaţiilor la spectacole.

Legat de aceste invitaţii la spectacole, am avut ultimul Consiliu de Administraţie luni, în această săptămână. Nu s-a luat nici o măsură pentru că urmează să se elaboreze un regulament cu privire la acordarea invitaţiilor, urmare a rezultatelor constatărilor şi concluziilor auditului deja efectuat. Eu am solicitat să luăm în acea şedinţă măsuri cu privire la elaborarea regulamentului dar managerul a considerat, şi s-a supus la vot această chestiune, să aşteptăm ca rezultatele auditului să fie cunoscute de toate părţile interesate şi după aceea vom adopta regulamentul. Cu privire la invitaţiile acordate până acum, ceea ce cunosc personal şi am discutat şi în Consiliul de Administraţie este următorul lucru: s-au acordat invitaţii pentru membrii Consiliului Local şi în număr nu mai mare de 5 pentru Primărie, iar în ultima vreme cu menţiunea confirmării participării, inclusiv la spectacolul cu opera Toska unde era o cerere foarte mare de bilete. Personal m-am interesat de confirmarea participării şi nu am văzut că s-a răspuns”, a afirmat Bianca Predescu, ţinând să atragă atenţia şi asupra faptului că aleşii locali nu merg la spectacole.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat, la rândul său: „Ştiu că raportul comisiei de audit este aproape finalizat, cred că doamna secretar l-a şi primit. Răspunsul este pe circuit şi trebuie să vă parvină în zilele următoare. Lucruri care prevăd modul în care au fost repartizate invitaţiile aşa cum aţi auzit. Aşa cum aţi auzit, se lucrează la un regulament care nu există nu a fost niciodată prevăzut”.

Despre Filarmonică, mai nimic de la Primar.

O să vi se răspundă şi la Filarmonică”, a fost tot ce a avut edilul de comentat.

Aceasta, în condiţiile în care consilierul local, Adriana Ungureanu, a ridicat şi problema jignirilor aduse de managerul Filarmonicii Gabriel Zamfir, jigniri pentru care a fost depusă plângere la Poliţie.

Am depus plângere la Poliţie întrucât m-a făcut „analfabetă în stare pură”, ştiţi foarte bine domnul manager. Şi-a permis să mă jignească în halul acesta, eu fiind consilier local al Consiliului Local al municipiului Craiova. Nu mi se pare corect ca acest om să îşi bată joc de noi în halul acesta. Sper să luaţi măsuri în acest sens”, a spus Adriana Ungureanu.

Rămâne de văzut dacă auditul a fost unul corect, ori doar menit să dezamorseze acuzaţiile ce par a fi şpagă electorală”.

 

Politica