vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mulţi bani pentru circ

Bugetul Craiovei pe acest an a fost votat, marţi, în Consiliul Local Craiova, de consilierii PSD. Consilierii PNL şi cel ALDE au criticat însă bugetul afirmând că municipalitatea nu alocă suficienţi bani pentru copii, tineri, sănătate şi dezvoltare, dar plăteşte prea mulţi bani către Opera Română şi Filarmonica Oltenia.

Adriana Ungureanu, consilier local din partea PNL a fost prima care a adus critici: „E adevărat, că prin acest buget, se alocă bani la toate instituţiile care ţin de Primăria Craiova, dar nu se poate să alocăm o sumă atât de mare la Opera Română şi Filarmonica Oltenia în detrimentul spitalelor din Craiova, în condiţiile în care astăzi, în Săptămâna Mare, poate nu ştiţi că este la Opera Română, o premieră, la care s-au luat artişti din Germania care sunt plătiţi cu 70.000 lei, ca să vedem pe scenă viol, femei care-şi omoară copiii după ce nasc, perversiuni sexuale, pornografie şi droguri. Dacă noi putem, în Săptămâna Mare, să băgăm o asemenea premieră şi să dăm atâţia bani pentru trei luni – 32 miliarde vechi, să alocăm acestei instituţii, domnule primar cred că trebuie să luaţi măsuri şi să aveţi grijă ce se face. Cred că suntem un oraş care ne permitem mult mai mult pentru cultură ca să ne simţim bine, nu să ne ducem să ne ruşinăm la un spectacol”.
Dan Diaconu a afirmat la rândul său: „Sunt o persoană foarte credincioasă, dar nu pot să nu remarc faptul că pentru Cultură, Recreere şi Religie am alocat 104 milioane lei. La Învăţământ – 40 de milioane, Sănătate – 32 milioane. Dacă dumneavoastră vi se pare în regulă, nouă consilierilor PNL, nu.”
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a replicat că bugetele Operei şi Filarmonicii sunt mari pentru că municipalitatea trebuie să plătească salariile angajaţilor acestor instituţii.
„La Cultură şi recreere, sumele pe care noi le alocăm sunt inclusiv salariile, faţă de sănătate pe care le acordă Ministerul Sănătăţii. Mai ales, discutăm de instituţii de cultură unde salariile sunt totul aproape”, a spus Genoiu.

Flavius Sirop a cerut, din nou, înfiinţarea unui parc industrial şi a atras atenţia asupra faptului că ridicarea cartierului chinezesc este mult întârziată.
„A fost transferată la Bucureşti problema cartierului chinezesc, acum aflăm că a fost prelungit termenul până în anul 2030. Am rămas interzis. Vi se pare normal? Ne simţim amăgiţi de către această Agenţie Naţională a Locuinţelor. Ce termen e acela 2030? Suntem în 2019. Mai sunt 11 ani până atunci”, a spus Sirop, afirmând că liberalii din consiliul local propun preluarea proiectului de către Primărie.
Colegul său, Marian Vasile, a afirmat că liberalii au avut 30 de propuneri pe care le-ar fi vrut amendamente la buget, dar nu au fost acceptate.
„Considerăm că bugetul pentru acest an este dezastruos, lipsit de viziune. Am depus și noi 30 de amendamende la buget dar, bineînțeles, nimeni nu le-a luat în seamă. În primul rând voiam să alocăm bani pentru o parcare supraetajată în Craiova. Erau fonduri pentru un asemenea obiectiv. Apoi, absolut necesar era un număr de autobuze exclusiv pentru elevi, mai ales pentru cei din ciclul primar și gimnaziu. Nici acesta nu a a fost considerat ca fiind necesar. Și o mare mizerie pentru acest oraș este fostul cartier chinezesc. Și aici trebuia insistat. Nu se poate face nimic pentru dezvoltare, se pare”, a afirmat Vasile.
Primarul a replicat liberalilor: „Colegul dumneavoastră la început spunea că de ce să ne apucăm noi, Primăria, să dereglăm piaţa, acum veniţi dumneavostră şi spuneţi: bă, hai să facem noi, autoritatea publică. De făcut se face. Proiecţia pe care a făcut-o ANL pentru 2030 este pentru a prelungi acel termen al Ministerului Apărării la un termen rezonabil. Viteza de execuţie este viteza cu care cetăţenii doresc aceste locuinţe pentru că este credit ipotecar”.
Reprezentanţii PSD din Consiliul Local au replicat că liberalii nu au respectat procedura pentru ca solicitările lor să fie considerate amendamente.
Liberalii au cerut, între altele, înființarea unui centru pentru tineret și rezolvarea problemei transportului gratuit pentru elevi, dublarea numărului de burse pentru elevi, deoarece sunt copii de 10 care nu le primesc pentru că nu sunt suficienţi bani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Transportul elevilor nu are nimeni dreptul să îl politizeze. Nu e vina nimănui că nu au în momentul acesta. Este în procedură, se lucrează”, a afirmat primarul Craiovei.
Dumitru Mănescu, consilier din partea ALDE, consideră că pentru partea de dezvoltare ar fi trebuit alocați mai mulți bani, nu 30% cât este în prezent, ci 40% din totalul sumei.
Primarul Craiovei a mai declarat că municipalitatea primeşte bani de la Consiliul Judeţean Dolj şi a propus direcţionarea unei părţi dintre ei către spitalul “Filantropia”.
„Am întârziat puţin, pentru că am primit o veste de la Consiliul Judeţean care a luat hotărârea să ne acorde suma de trei milioane lei pentru activităţi de cultură. Noi am făcut o solicitare în ideea de a face ca şi anul trecut anumite activităţi culturale împreună, în colaborare cu dânşii. Eu vă propun ca din această sumă să fie dusă la activitatea de cultură numai un milion, să fie întregită suma de la Spitalul “Filantropia” cu 700.000 lei pentru achiziţia a instalaţiilor de climatizare, iar diferenţa să meargă la acordul cadru de investiţii străzi”, a spus primarul Mihail Genoiu.
Tot legat de domeniul sănătăţii, edilul a precizat că, luni, Ministerul Sănătății a aprobat alocarea unei sume de bani pentru cumpărarea unui aparat RMN pentru Spitalul Filantropia din Craiova, menționând că deși „colegii liberali nu pun preț pe fondurile europene”, autoritățile muncesc foarte mult pentru astfel de proiecte.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova, pe anul 2019, aprobat este: „a) total venituri – 584.864 mii lei (429.664,00 mii lei – veniturile secţiunii de funcţionare şi 155.200 mii lei – veniturile secţiunii de dezvoltare); b) total cheltuieli – 589.851,00 mii lei (429.664,00 mii lei – cheltuielile secţiunii de funcţionare şi 160.187,00 mii lei – cheltuielile secţiunii de dezvoltare)”.

Politica