vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria pierde procesul cu Viaţa Animalelor, dar Adăpostul canin Breasta rămâne deschis

Asociaţia Viaţa Animalelor a câştigat, la Curtea de Apel Craiova, procesul pe care l-a intentat Primăriei Craiova, Consiliului Local Craiova şi SC Salubritate, societate care are în administrare adăpostul canin Breasta, considerând că acesta funcţionează ilegal.

Municipalitatea este astfel obligată să înfiinţeze, prin Hotărâre de Consiliu Local, un serviciu specializat de gestionare a câinilor fără stăpân.

„Să nu vă mire faptul ca hingherii vor ieşi pe stradă să captureze câini în acest interval de timp, deci nu vă lăsaţi păcăliţi. Face parte din strategia lor de a ne arăta că nu avem ce le face. FALS! Să nu credeţi că acest proces a fost în zadar ci, dimpotrivă, o să vedeţi că multe lucruri se vor schimba. Finalul va fi acesta. Breasta îşi va închide porţile până când Primăria Craiova se va pune în legalitate. Adică Serviciul de gestionare al câinilor fără stăpân va fi exclusiv în subordinea Primăriei Craiova. Aşadar SC Salubritate nu va mai putea să gestioneze adăpostul Breasta. Este absolut necesară o Hotărâre a Consiliului Local Craiova prin care să fie înfiinţat Serviciul de gestionare al câinilor fără stăpân. Apoi, Primăria Craiova va fi obligată să angajeze personal calificat începând de la medicul veterinar până la îngrijitori calificaţi. Deci, nu vor mai exista contracte de concesiune pe serviciile medicale. În concluzie, Legea permite doar înfiinţarea serviciului care să rămână exclusiv în subordinea Primăriei sau Concesionarea Serviciului către o organizaţie de protecţia animalelor”, susţine Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei Viaţa Animalelor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După aflarea deciziei instanţei, iubitorii de animale s-au temut ca maidanezii de la Breasta să nu fie eutanasiaţi, iar reprezentanţii Asociaţiei Viaţa Animalelor supraveghează adăpostul.

Primăria aşteaptă

Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că până ce nu vor primi decizia instanţei nu vor fi luate măsuri.
„Aşteptăm comunicarea oficială de la instanţă. Până atunci nu ne putem pronunţa. Dacă instanţa nu dispune alt termen, vom avea la dispoziţie 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Lucian Prejbeanu, consilier al Primarului Craiovei.

„Adăpostul canin a funcționat și funcționează legal”

Reprezentanţii societăţii de salubritate afirmă că decizia instanţei nu afectează activitatea adăpostului de la Breasta.
„SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator căruia i-a fost delegată activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân, a luat act de decizia de miercuri a instanței, decizie care este definitivă, însă precizăm faptul că efectele acestei decizii asupra societății noastre sunt doar indirecte. Asociația Viața Animalelor a acționat în judecată Consiliul Local Craiova, Municipiul Craiova, prin primar și SC Salubritate Craiova SRL, solicitând anularea HCL nr. 417/2011 și Contractul de delegare a gestiunii serviciului de ecarisaj nr. 199265/28.12.2011, precum și obligarea Consiliului Local Craiova de a înființa serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Dintre toate capetele de cerere formulate de organizația non-guvernamentală sus-amintită, doar cel referitor la înființarea serviciului specializat a fost admis, nicidecum cele referitoare la anularea hotărârii consiliului local, precum și a contractului de delegare. Prin urmare, Adăpostul canin a funcționat și funcționează în mod legal”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Societatea are în continuare delegată activitatea de gestionare a maidanezilor și are în administrare adăpostul canin.
Reprezentanţii Salubrităţii spun şi ei că decizia instanţei intră în vigoare de la comunicarea oficială și punerea acesteia în aplicare este atributul exclusiv al Primăriei Municipiului Craiova și Consiliului Local Craiova.
„SC Salubritate Craiova SRL a colaborat și colaborează în continuare cu o parte dintre organizațiile neguvernamentale de protecție a animalelor, cu ajutorul acestora societatea noastră reușind să dea spre adopție, anual, în medie, peste 1.800 de câini. Îi asigurăm, pe această cale, pe toți locuitorii municipiului Craiova că vom continua să ne desfășurăm activitatea, iar porțile Adăpostului canin Breasta rămân în continuare deschise”, a mai adăugat Cristina Ghenea.

Politica