Gutău vrea 10.5 milioane de euro despăgubiri de la stat

Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, cere statului român 10,5 milioane de euro daune morale şi materiale pentru „suferinţa şi umilinţa” la care ar fi fost supus în cei peste 12 ani în care a fost implicat în procese, informează Agerpres.

Acţiunea în instanţă împotriva statului român a fost deschisă vineri.

Avocatul său, Octavian Fieroiu, a declarat, pentru sursa citată: „S-au cerut 500.000 de euro daune materiale şi 10 milioane de euro daune morale pentru cei 12 ani şi circa 4 luni pe care i-a petrecut Mircia Gutău prin procese şi prin puşcăriile patriei. Sigur, este o apreciere relativă şi subiectivă, o cvasirecuperare a prejudiciului creat, cuantificabil în salariile şi celelalte beneficii de care a fost lipsit în perioada detenţiei, în cheltuielile pe care le-a făcut pentru angajarea unui avocat calificat, pentru cazare, pentru transport la organele de urmărire penală şi la instanţele de judecată şi alte multe cheltuieli, pentru că au fost ani de procese la instanţele din ţară şi inclusiv la CEDO”, a declarat Fieroiu.

Gutău a spus, la rândul său, pentru Agerpres: „Indiferent de suma care a fost calculată ca despăgubire, vă spun că nimic nu echivalează cu suferinţa mea şi a familiei mele în aceşti peste 12 ani. Eu sunt unul dintre cei norocoşi pentru că am apucat să prind şi achitarea. Cred că sunt şi alţii ca mine care nu au avut norocul acesta, de aceea îmi doresc ca cei vinovaţi să plătească şi ceea ce am păţit eu să nu mai păţească şi alţii”.

Mircia Gutău a fost condamnat defintiv la trei ani şi şase luni de închisoare, în 2010. pentru şpagă. În 2011 a fost eliberat condiţionat, iar în 2016, 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil. Doi ani mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea dosarului lui Gutău, iar edilul din Râmnicu Vâlcea a fost achitat definitiv.

Populare

Recomandări

VIDEO/ Dolj. Bărbat reținut pentru că și-a lovit copilul de 4 ani

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din...

Răspunsul lui Mangia, după ce a fost acuzat de „comportament sexual inadecvat”

Și în perioada în care a antrenat CSU Craiova...

S-a schimbat programul de vizitare a cetății Sarmizegetusa Regia

Programul de vizitare al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, din...

Vâlcea. Dispensar nou la Budești

Comuna Budești are parte de o investiție importană. Este...