Cum ar putea cere şoferii anularea a două puncte penalizare

Şoferii ar putea avea, în curând, posibilitatea de a cere anularea a două puncte de penalizare, dacă dovedesc faptul că au participat la vizionarea unui film educativ, realizat de Poliția Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic. Aceasta, printr-o iniţiativă legislativă a senatorului liberal, de Dolj, Mario Ovidiu Oprea, depusă încă din sesiunea anterioară şi care a fost votată, luni, în unanimitate în Plenul Senatului.

Este vorba despre un nou articol la Ordonanță de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drmurile publice, explică senatorul. Completarea la lege propusă de liberalul Mario Ovidiu Oprea și susținută de grupurile parlamentare ale tuturor partidelor prevede următorul lucru: „În cazul aplicării a 2 puncte de penalizare, altele decât cele două premergătoare suspendării permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea celor 2 puncte în urmă prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ, realizat de Poliția Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic. Conducătorul auto poate face această solicitare o singură dată într-un interval de șase luni. Vizionarea acestor filme educative din domeniul siguranței rutiere se va face în structurile și partenerii aprobați de Poliția Rutieră, cu drept de eliberare a Dovezii de participare la vizionare.”

Senatorul afirmă că acest proiect este menit să prevină incidentele în trafic.

Le mulțumesc colegilor de la PSD, PNL, USR, ALDE, UDMR ca și celorlalti senatori independenți ce au admis în consens că poate fi un început pentru a investi mai mult în prevenție atunci când vorbim de circulația pe drumurile publice, în condițiile în care actualele metode nu au reușit să diminueze evenimentele nedorite din trafic.
Nu îmi doresc neapărat o relaxare a măsurilor sancționatorii cât îmi doresc să-i determin pe cei care comit imprudențe în trafic să vadă în mod necenzurat urmări ale tragicelor evenimente rutiere ce pot porni chiar și de la vorbit la telefon, scris sms-uri, nepurtatul centurii de siguranță, viteză excesivă sau depășiri neregulamentare. Mai mult decât atât prea puțini posesori de permis auto după primirea lui au mai răsfoit codul rutier.
Poate așa conștientizează că atunci când sunt la volan nu sunt responsabili numai asupra vieții proprii ci și a persoanelor ce se află cu ei în vehicol și asupra celorlalți participanți în trafic cu care se intersectează”, a declarat senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea.
Inițiativa legislativă va merge acum la Camera Deputaților care este for decizional în acest caz.

Populare

Recomandări

Arestată pentru că nu și-a plătit factura la gunoi. Care era prejudiciul

Poliția a arestat o femeie de 82 de ani...

Numărul jandarmilor a fost suplimentat la Rânca, Runcu și Tismana

Jandarmii montani din Rânca, Runcu și Tismana au fost...

Mititelu și Rotaru au pierdut 10 suporteri după meciul CSU-FCU

Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova a sancționat contravențional 13...

“Merry Christmas”: Primul SMS din istorie împlinește 30 de ani

S-au împlinit 30 de ani de când a fost...