vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tribunalul Dolj ar putea decide astăzi cu privire la gunoiul Doljului

Se încearcă obţinerea unei ordonanţe preşedinţiale, la Tribunalul Dolj, în încercarea de a obliga Eco Sud să deschidă porţile depozitului ecologic de la Mofleni pentru maşinile cu gunoiul adunat din judeţ. Astăzi, este termen la instanţă.

Măsura vine după ce, săptămâna trecută, a fost declarată stare de urgenţă în Dolj creată de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului.
„Suntem în proces cu ei, cu cei de la Eco Sud, pentru primirea deşeurilor. Firma Iridex care a câştigat contractul s-a mobilizat, noi i-am dat maşinile pe care le-am achiziţionat, de asemenea, dumnealor au împărţit în judeţ pubelele pentru cetăţeni şi clopotele acelea pentru colectare selectivă, dar s-au lovit de refuzul celor de la Eco Sud de a primi gunoiul din judeţ. Noi i-am acţionat în judecată, avem termen chiar mâine (n.r. – astăzi) pentru ordonanţă preşedinţială, pentru a permite să intrăm şi noi cu deşeurile colectate din judeţ în groapa de la Mofleni. Vom vedea ce decide instanţa”, a precizat, joi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.
Reamintim că probleme sunt de mai bine de o lună, de când operatorul desemnat pentru masterplanul de deșeuri din Dolj trebuia să demareze colectarea gunoiului din județ. Mașinile societății sunt însă ținute la poarta depozitului de la Mofleni. Administratorul gropii de gunoi, Eco Sud, spune însă că nu are un contract cu operatorul masterplanului și dă de înțeles că nici nu va avea dacă nu va accepta o majorare a tarifului pentru depozitarea gunoiului.
În prezent, tariful este de 19 euro fără TVA pe tonă, iar administratorul gropii de gunoi cere 26 euro pe tonă.
„Din punctul meu de vedere asta este o situaţie deosebită şi l-aş putea numi un pericol iminent. Este vorba în primul rând de sănătatea populaţiei. Eu consider că a venit momentul să luăm act de această stare de urgenţă”, a afirmat, săptămâna trecută, prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu.
Monica Mateescu, directorul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj, a precizat că este spaţiu suficient la groapa de gunoi de la Mofleni şi că, potrivit autorizaţiei de mediu acordate pentru celula 6 a depozitului de deşeuri, funcţional încă din vară, toate localităţile din judeţ pot duce gunoiul numai la această groapă, singura conformă din zonă.

Politica